Yle: Grillikioskien määrä romahtanut

Ruokakulttuurin muutos selittää osaksi grillien katoamisen.

Grillikioskien määrää verottaa Ylen mukaan ruokakulttuurin muutos: perinteiset grilliherkut eivät ole enää sellaisessa muodissa kuin aiemmin. Elina Mattila

Teppo Koskinen

Perinteiset grillikioskit ovat katoamassa katukuvasta eri puolilla Suomea, Yle kertoo.

Grillikioskeja on Tilastokeskuksen ruokakioski-luokituksessa noin sata. Runsaan kymmenen vuoden aikana parisataa kioskia on pannut lapun luukulle.

Ylen mukaan grillikioskien tarkasta määrästä ei kuitenkaan voida antaa aivan luotettavaa kuvaa, koska grilliyrittäjillä ei ole esimerkiksi omaa yhdistystä.

Erilaisten ruokakioskien määrä on kuitenkin kääntynyt Suomen Yrittäjien mukaan pieneen kasvuun, kiitos street foodin eli niin sanotun katuruoan, jota voidaan myydä kevyemmistä, liikkuvista myyntipisteistä. Ruokakioskeiksi lasketaan myös esimerkiksi festivaalien ruokakojut, makkara- ja kahviteltat ja esimerkiksi uuniperunoiden myynti, Yle kertoo.

Grillien katoaminen kuitenkin näkyy kaupunkien katukuvassa. Ylen mukaan esimerkiksi Jyväskylän keskusta-alueella toimi 1970-luvulla parikymmentä grilliyrittäjää, nyt kolme.

Vähentyminen johtuu Ylen haastatteleman grilliyrittäjän mukaan esimerkiksi yksinkertaisesti siitä, että ruokakulttuuri on muuttunut. Myös pitkittynyt talouden alavire on vähentänyt grilliruoan käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.