Jyväskylässä vieraillut ministeri Risikko: "Ikäihmisten turvallisuutta lisättävä"

Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta ei hänen mukaansa voi enää erottaa toisistaan.

Sisäministeri Paula Risikko puhui Vanhustenpäivän valtakunnallisessa pääjuhlassa Jyväskylässä sunnuntaina. Tiina Mutila

Anne Repo

Sisäministeri Paula Risikon mukaan ikäihmiset tulee ottaa erikseen huomioon sisäisen turvallisuuden strategian ja toimenpideohjelman laatimisessa.

Risikko puhui eilen valtakunnallisen vanhustenviikon pääjuhlassa Jyväskylässä.

Risikko ottaa tarkasteluun vuonna 2011 laaditun Turvallinen elämä ikääntyneille -toimintaohjelman.

– Ympäristömme on viidessä vuodessa muuttunut, esimerkkinä Euroopan terrori-iskut. Emme elä enää lintukodossa.

Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta ei hänen mukaansa voi enää erottaa toisistaan.

Risikko kertoo saaneensa ikäihmisiltä paljon yhteydenottoja.

– Monet heistä ovat sodan käyneitä tai sota-ajan lapsia. He murehtivat, mihin maailma on menossa. Monia huolettaa myös, miten nuorista pidetään huolta, esimerkiksi nuorten syrjäytyminen ja työttömyys. Oman elämänsä osalta ikäihmiset kysyvät, kuka heitä tulevaisuudessa hoitaa. He voivat kokea yksinäisyyttä, eikä kaikilla ole turvaverkkoja, sillä läheiset ovat muuttaneet satojen kilometrien päähän kaupunkeihin, kertoo Risikko.

Toimintaohjelma on tarkoitettu tiekartaksi ikäihmisten palveluissa toimiville ja päättäjille. Ohjelman päivityksessä kiinnitetään huomiota ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohteluun sekä väkivallan ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan.

– Osa ikäihmisistä on aktiivisia ja elämänsä kunnossa, mutta ikä saattaa tuoda mukanaan myös haurastumista. Kaikki eivät pysty puolustamaan itseään ja ennakoimaan tilanteita. Monet ikäihmiset elävät toisten avun varassa, Risikko sanoo.

Ikääntyneet kokevat enemmän turvattomuuden tunnetta kuin nuoremmat ikäluokat, vaikka ikääntyneisiin kohdistuvat rikokset ovat poliisin tilastojen valossa harvinaisia. Turvallisuus ja turvallisuuden tunteen merkitys myös korostuvat iän karttuessa.

– Suomea pidetään edelleen yhtenä maailman turvallisimmista maista, ja se tunne pitää olla myös ikäihmisillä, hän korostaa.

Risikon mukaan uusiin turvallisuushaasteisiin tulee hakea ratkaisuja esimerkiksi parantamalla viranomaisten välistä yhteistyötä ja tietojenvaihtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.