Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Tiina Lehikoinen: Multa - Kuoleman muste kirjoittaa muistia mustaksi

Multa

Tiina Lehikoisen viides runokirja Multa on temaattisesti yhtenäinen kokonaisuus, jota hallitsee mullan mustana johtolankana muistisairaus. Kun ihminen kuolee, ruumiissa alkaa hajoamisprosessi, mullaksi muuttuminen. Dementiassa muisti menee edeltä.

Runoteoksen toistuvia sanoja ovat multa, musta ja muisti. Runojen puhuja on vuorovaikutuksessa hänelle läheisen ”sinän” kanssa, joka on haurastumassa pois yhteydestä – ”kampaan muistiani, jotta löytäisin edes yhden ehjän lauseen / jonka olet joskus sanonut, sanatkin kuolevat”.

Hiipuva ruumis ja mieli loittonevat runonpuhujan toivottoman tuntuisista tavoittamisyrityksistä huolimatta; ”haravoin piirteitäsi kuin kuloheinää seipäälle”, vaikka samalla ”opettelen lausumaan sinut pois”.

Muistisairaus on labyrinttimaista niin potilaalle kuin hänen läheisilleen. Arkinen kanssakäyminen muuttuu elliptiseksi, kun yhteys, mieli ja kieli pätkii. Ihminen katoaa itseltään ja toisilta.

On erinomainen idea pyrkiä ilmaisemaan runon keinoin sanojen ja niiden merkitysten maatumista muistista ennen kuin ruumis maatuu osaksi luonnon kiertokulkua. Niin rankkaa kuin onkin hyväksyä toisen kielellinen hapertuminen ja niin vaikeaa kuin onkin kielen menetyksen kuvaaminen esteettisesti merkittävällä tavalla. Siinä Lehikoinen onnistuu.

Multa on hyvä lukea useita kertoja. Kerroksellinen teos saa tai antaa uusia vivahteita eri kerroilla. Elämä jatkuu muistavassa mielessä. Rakkaushan ei häviä koskaan, eikä rakastetun ihmisen muisto.

Kirja on itsessään muisto- ja muistikirja, jossa pilkahtelee välähdyksiä ihmisestä, jota runonpuhuja tavoittelee sitä kiivaammin, mitä vääjäämättömämmin unohtamissairaus on tiukentaa otetta.

Kokoelmassa nojataan voimakkaasti ihmiselämän rinnastumiseen päivän- ja vuodenkiertoon. Syklisessä spiraalinäkemyksessä ihminen ei vain katoa, vaan muuttuu joksikin muuksi, jossa elämä jatkuu. Kokoelmassa on murheellisuudesta huolimatta kauniinkirkasta kuulautta.