Puolituhma burleski on arkipäiväistymässä – "Parantaa kehonkuvaa ja itsetuntoa"

"Kaikenlaiset vartalot ovat esittämisen arvoisia".

Burleski-harjoitukset ravintola Rentukassa syksyllä 2015. Kuvassa jyväskyläläiset burleski-tanssijat Johanna Kinanen ja Tomi Huusko. Marko Kauko

Jaana Haapaluoma-Höglund / STT

Burleskista ja burleskiteemaisesta tanssiliikunnasta on tulossa niin sanottu tavallisten ihmisten harrastus. Eri puolilla Suomea järjestetään yhä useampia burleskista ammentavia liikuntatunteja.

Burleski on tarinallista viihdettä, joka rikkoo valtakulttuurin rajoja. Esiintyjä tai harrastaja ilmaisee itseään teatterin, tanssin, huumorin, liioittelun ja kiusoittelun keinoin.

Syy lajin kasvavaan suosioon voi olla sen positiivinen asenne kehoon. Näin arvioivat tutkija Anu Laukkanen ja taiteilija Anna-Kaisa Vuorinen sekä pitkän linjan Suomi-burleskiesiintyjä Olivia Rouge.

– On hienoa, että ihmiset ovat löytäneet harrastuksen, jonka kautta voi tuoda itseään esiin ja hyväksyä itsensä ja vartalonsa paremmin, Rouge sanoo.

Burleskista pro gradu -tutkielmansa tehneen Anna-Kaisa Vuorisen mukaan laji on arkipäiväistymässä: se on tullut entistä vahvemmin niin sanotun tavallisen kansan tietouteen.

– Lajista eivät enää kiinnostu vain he, jotka mieltävät itsensä esiintyjiksi tai taiteilijoiksi, Vuorinen sanoo.

Useissa liikuntakeskuksissa ja tanssikouluissa ympäri Suomen on tarjolla burleskiteemaisia viikkotunteja. Tunnit voivat sisältää erilaisia osia varsinaisesta burleskitaiteesta, kuten tekniikan ja esiintymistaidon opetusta, teemaan sopivaa vaatetusta ja oman taiteilijahahmon työstämistä.

Aina viikkotunteihin ei kuulu esimerkiksi esityksiä tai riisuuntumista. Rougen mukaan on hyvä keskustella, mitä burleski-käsitteen alle sopii.

– Itse en pitäisi burleskina sanan varsinaisessa merkityksessä tunteja, joissa ei ole stripteasea lainkaan, Rouge pohtii.

Sukupuolentutkimukseen ja tanssiin erikoistunut tutkija Anu Laukkanen Turun yliopistosta toisaalta toteaa, että kaikki taiteen ja tanssin lajit muuttuvat luonnostaan.

– Niitä ei voi museoida. Alkuperä on kuitenkin hyvä tunnistaa ja kertoa.

Syy burleskin suosioon voi tutkijoiden mukaan olla, että laji on omiaan parantamaan harrastajansa kehonkuvaa ja itsetuntoa. Kaikenlaiset vartalot ovat esittämisen arvoisia.

– Sillä ei ole merkitystä, minkä kokoinen tai muotoinen keho on, mitä sukupuolta ja seksuaalisuutta, ja mitä keholla tehdään, Vuorinen sanoo.

– Esiintyjä ja yleisö ravistelevat yhteisöllistä häpeätekijää. Ollaan tekemisissä sen kanssa, mitä voi katsoa, mistä nauttia, ja mikä on sopivaa.

Laukkasen mukaan burleskissa leikitellään tietoisesti sukupuolen esittämisen tavoilla. Samalla niitä kritisoidaan ja otetaan haltuun.

– Juuri normeja kritisoivien lajien voidaan erityisesti ajatella tuottavan myönteisiä kehokokemuksia, Laukkanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.