Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harva tietää tätä auringon aiheuttamaa vaaraa

Palanut iho ei ole ainut auringon aiheuttama vaara, vaan myös ruskettuminen viittaa ihon vaurioitumiseen.

Keski-Suomen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen sanoo, että ihosyövän riskiä lisäävät erityisesti lapsuudessa ihon toistuva palaminen ja pahimmillaan myös runsas altistuminen ultraviolettisäteilylle. Hänen mukaansa alle 2-vuotiaita lapsia ei pitäisikään altistaa suoralle auringonvalolle lainkaan.

– Ihmiset ajattelevat usein, että vain palaminen altistaa ihosyövälle, mutta se ei ole ihan näin yksinkertaista. Iholla on hyvä muisti ja se muistaa hyvin myös sen, kuinka paljon se on elämän aikana altistunut UV-säteilylle, Huttunen kertoo.

Hän neuvoo, että aurinkovoidetta tulee levittää kunnolla jo ennen ulos menemistä ja ulkona sitä pitää lisätä parin tunnin välein.

– Niille, jotka palavat herkästi suosittelen esimerkiksi etelän matkoilla käyttämään ehdottomasti sellaista aurinkosuojavoidetta, joissa suojakerroin on 30. En missään tapauksessa pidä järkevänä sitä, että suojavoiteita käytetään siksi, että niillä saadaan pidennettyä auringonottoaikaa, Huttunen sanoo.

Ihon suojaamisen lisäksi on tärkeää suojata myös silmät liialliselta auringolta. Keski-Suomen keskussairaalan silmätautien ylilääkäri Niko Setälä muistuttaa, että sarveiskalvon uloimpaan kerrokseen voi tulla pinnallinen palovamma eli niin kutsuttu lumisokeus.

Lumisokeuden saa yleensä talvella hangilta tai kesällä veden ääreltä. Lumisokeus on kivulias, mutta itsestään paraneva vaiva. Sen oireita ovat muun muassa sidekalvon punoitus, valonarkuus ja kipu.

– Lumisokeus voi tulla jo muutamassa tunnissa, mutta vakavammat auringon aiheuttamat haitat, kuten kaihi ja mahdolliset verkkokalvon ikääntymiseen liittyvät muutokset kehittyvät pitkällä aikavälillä, Setälä sanoo.

Silmien suojaaminen on eritysen tärkeää lapsilla, joiden silmien linssi on vielä kirkas ja hyvin valoa läpäisevä. Silmien UV-suodatuskyky lisääntyy vasta iän myötä, joten auringosta on enemmän haittaa lasten kuin aikuisten silmien verkkokalvoille.

– 25-vuotiaan silmä on jo kehittänyt luonnollisen suojan UV-säteille. Silmän linssi sumenee iän myötä. Monesti aikuisille riittää, että auringossa käytetään lippa- tai lierihattua. Aikuiset voivat ottaa aurinkolasit nenälleen silloin, jos hattu ei riitä ja auringon häikäisy häiritsee, Setälä kertoo.