Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Google pettyi esitykseen lehtikustantajien tekijänoikeussuojasta – "On parempikin tapa"

Hakukoneyhtiö uskoo innovointiin ja kumppanuuteen, ei tukiin ja rajoituksiin.

Hakukoneyhtiö Google pettyi Euroopan komission esitykseen antaa lehtien kustantajille samankaltainen tekijänoikeussuoja kuin äänite- ja elokuvatuottajilla on. Komissio julkisti esityksensä keskiviikkona 14. syyskuuta.

– Esitys näyttää samalta kuin epäonnistuneet lait Saksassa ja Espanjassa ja edustaa askelta taaksepäin tekijänoikeuksissa Euroopassa. Se vahingoittaa kaikkia, jotka kirjoittavat, lukevat ja jakavat uutisia, Googlen blogissa todetaan.

Esityksen toteutuessa esimerkiksi hakukoneyhtiöiden pitäisi sopia mediayhtiöiden kanssa näiden sisältöjen hyödyntämisestä. Mediayhtiöt odottavat muutoksen satavan rahana kassaan. Nyt ne kärsivät muun muassa siitä, että hakukoneet käyttävät mediayhtiöiden sisältöjä hakutuloksissaan maksutta.

Google uskoo, että on olemassa parempi tapa ratkaista ongelmat.

– Innovointi ja kumppanuus – eivät tuet ja työläät rajoitukset – ovat avain menestyvään, monipuoliseen ja kestävään mediakenttään EU:ssa. Google on sitoutunut omaan osuuteensa.

Viestinnän Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi toivotti komission esityksen tervetulleeksi keskiviikkona.

– Eurooppalaisille kustantajille aukeaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, kun ne voivat lisensioida sisältöjään digitaalisten palvelujen tarjoajille. Uusia tulovirtoja tarvitaan, jotta ammattimaisen journalismin edellytykset voidaan turvata, hän sanoi.

Komission direktiiviehdotus siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja jäsenmaita edustavan neuvoston käsittelyyn.