Juncker tarjoaa EU:n kriisilääkkeeksi tuttua ruisleipää

Jean-Claude Junckerin puheeseen oli ladattu paljon odotuksia, sillä Britannian eroprosessi pakottaa unionin perustelemaan olemassaoloaan aivan eri tavalla kuin ennen.

Jean-Claude Juncker Frederick Florin / AFP

Annu Marjanen / STT

Paras lääke kroonisesta kriisitilasta kärsivälle potilaalle on keskittyä arkiseen perustyöhön. Tämä tuntui olevan keskeinen viesti, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker linjasi EU:n tilaa ja tulevaisuutta vuotuisessa puheessaan Ranskan Strasbourgissa.

Puheeseen oli ladattu paljon odotuksia, sillä Britannian eroprosessi pakottaa unionin perustelemaan olemassaoloaan aivan eri tavalla kuin ennen. Suuren suunnanmuutoksen tai uusien visioiden sijaan Juncker tarjosi vastaukseksi tuttua ruisleipää. Hän kävi läpi laajan kirjon tavoitteita, joita EU aikoo myös vastedes edistää: lisää investointeja ja vapaakauppaa, tiiviimpää puolustusyhteistyötä, oikeudenmukaisempia työehtoja, parempia digiyhteyksiä.

Lopputuloksena EU:n tärkeimmät prioriteetit jäivät hieman hämäräksi. Vuodentakaisessa puheessaan keskusta-oikeistolainen Juncker nosti selväksi ykkösasiaksi pakolaiskriisin lievittämisen. Tuolloin hän painoi kriisivaihteen päälle ja pyrki johtamaan EU-laivaa. Nyt sävy oli maltillisempi eikä yhtä kantavaa teemaa noussut esiin.

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) kiittelee valittua linjaa.

– Pelkäsin, että Juncker olisi noudattanut eurooppalaisten johtajien huonoa esimerkkiä: kun on paljon ongelmia, piirretään joku valtava tulevaisuuden kuvaaja. Paetaan tämän päivän ongelmia menemällä eteenpäin. Mielestäni tätä ongelmaa ei nyt syntynyt.

Torvalds arvioi maltillisen otteen johtuvan siitä, että komissio on oppinut virheistään.

– Aikaisemmin komissiolla on ollut käsitys, että he ohjaavat tätä marssia. Nyt vuoden aikana on tullut niin paljon lunta tupaan, että tyhmempikin ymmärtää, ettei se näin mene.

Etenkin itäisen Keski-Euroopan maat ovat arvostelleet komissiota siitä, että se ajaa liian keskitettyjä ratkaisuja ja yhteisvastuuta pakolaispolitiikassa. Nyt Juncker tähdensi, että solidaarisuuden on oltava vapaaehtoista.

Kasvu ja turvallisuus erottuivat

Unkari ja Puola ovat herätelleet keskustelua EU:n perussopimusten muuttamisesta siten, että komission toimivalta vähenisi ja jäsenmaiden rooli päätöksenteossa kasvaisi. Suomalaismepeistä Jussi Halla-aho (ps.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) ovat samoilla linjoilla.

– Siihen suuntaan Britanniakin pyrki unionia uudistamaan. Sen pitäisi olla tulevaisuuden suunta, Väyrynen sanoo.

Väyryselle Junckerin puhe oli pettymys: prioriteetit olivat hukassa, eikä EU:n ongelmia ruodittu riittävästi.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natri puolestaan pitää myönteisenä, että Juncker nosti EU:n arkisen perustyön kunniaan.

– Nyt on keskitytty vain kriiseihin, kuitenkin tämä talo ja lainsäädäntö toimivat koko ajan.

Jos puheesta erottui jotain kantavia teemoja, ne olivat kasvu ja turvallisuus. Konkreettisina avauksina Juncker esitti EU:n investointiohjelman laajentamista, yhteistä puolustusrahastoa sekä yhteisen operaatioesikunnan perustamista kriisinhallintaan. Saksa ja Ranska ovat esittäneet EU:lle vastaavaa komentokeskusta. Sen kautta johdettaisiin EU:n sotilas- ja siviilioperaatioita, kuten ihmissalakuljettajien vastaisia toimia Välimerellä.

Tähän asti EU:n sotilasoperaatioita on johdettu jäsenmaista. Junckerin mukaan keskitetty rakenne täydentäisi sotilasliitto Natoa, ei kilpailisi sen kanssa.

Britannian EU-ero voi avata ikkunan unionin puolustusyhteistyön tiivistämiseen ja uusien rakenteiden luomiseen. Britannia on vastustanut näitä aloitteita voimakkaasti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut