Naton Vershbow ennustaisi Suomen jäsenhakemukselle hyvää vastaanottoa

Vershbow kuitenkin muistuttaa, ettei hän voi puhua Naton 28 jäsenmaan puolesta.

STT

Suomen mahdollinen jäsenhakemus Natolle johtaisi luultavasti myönteiseen lopputulokseen, arvioi Naton apulaispääsihteeri Alexander Vershbow. Hän perustaa käsityksensä Naton ja Suomen vuosia kestäneeseen läheiseen yhteistyöhön sekä molemmille osapuolille yhteisiin etuihin ja arvoihin.

Vershbow kuitenkin muistuttaa, ettei hän voi puhua Naton 28 jäsenmaan puolesta. Jäsenmaiden on tehtävä päätös uusista jäsenistä yksimielisesti. Nato ei myöskään halua sekaantua Suomen itsenäiseen päätöksentekoon asiassa.

Helsingissä puhuneen Vershbow'n mukaan Naton arvostaa Suomen ja Ruotsin edistyneitä kumppanuuksia. Ylipäänsä kumppanuusyhteistyö on auttanut Natoa laajentamaan vakautta myös liittokunnan rajojen ulkopuolelle.

– Tänä päivänä kumppanuudet eivät ole ylellisyyttä vaan välttämättömyys, Vershbow sanoi Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.

Tiedustelutietoa ja puolustussuunnittelua

Suomessa tehdyssä Nato-selvityksessä kumppanuuden arvioitiin edenneen jo niin pitkälle, ettei lähemmäs voi päästä ilman jäsenyyttä. Vershbow kuitenkin näkee yhä tilaa yhteistyön kehittämiseen.

Nato ja kumppanit voisivat Vershbow'n mukaan sovittaa tiiviimmin yhteen puolustussuunnittelua, vahvistaa tiedustelutiedon vaihtamista ja tehdä vielä enemmän yhteistyötä ennustettavuuden lisäämiseksi suhteissa Venäjän kanssa.

– Yhteistoimintakyky (interoperability) ei ole vain sotilaallinen käsite, hän muistutti.

– Naton jäsenien ja kumppaneiden välillä tulee aina olemaan raja, mutta on paljon mitä kumppanit ja Nato voivat tehdä molemminpuoliseksi hyödyksi tuota rajaa ylittämättä. Nato odottaa mielenkiinnolla näiden mahdollisuuksien kartoittamista Suomen kanssa lähitulevaisuudessa, Versbow sanoi.

Hän ei näe Naton kannalta minkäänlaista ongelmaa Ruotsin ja Suomen solmimissa tai kaavailemissa kahdenvälisissä puolustusyhteistyösopimuksissa muun muassa Yhdysvaltain kanssa.

Naton apulaispääsihteeri tapasi Helsingissä torstaina myös presidentti Sauli Niinistön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.