Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sirkka-Liisa Anttila: UPI:n Venäjä raportti ei ole hyväksi Suomen ja Venäjän suhteille

Ulkopoliittinen instituutti ei saisi rakentaa uhkakuvia, kansanedustaja katsoo.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvostelee kovin sanoin Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raporttia. Sami Saarenpää

Teppo Koskinen

Keskustan kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila lyttää Ulkopoliittisen instituutin tuoreen Suomen ja Venäjän suhteita käsittelevän raportin.

Anttila syyttää instituuttia yksipuolisuudesta ja perää raportilta "tieteellisiä faktoja". Hänen mukaansa instituutti on tehnyt raportillaan politiikkaa, ja raportti itsessään voi olla jopa vahingollinen.

Anttila muistuttaa, että Ulkopoliittinen instituutti on eduskunnan perustama ja rahoittama.

– (Ulkopoliittisen instituutin) tämän päivän ulostulot eivät ainakaan edistä Suomen ja Venäjän välisten suhteiden suotuisaa kehitystä. Venäjä on ollut ja on jatkossakin meidän naapurimme. Siksi ei ole suinkaan yhdentekevää, millaisin argumentein ja asentein rakennamme tulevaisuuttamme, Anttila sanoo.

Hänen mukaansa "tiedekin voi olla proaktiivisesti mukana" rakentamassa suhteiden hyvää kehitystä. Nyt raportti maalaa yksipuolisesti uhkakuvia, Anttila syyttää.

Anttilan hampaissa on erityisesti raportin kohta, jonka mukaan Suomen olisi hyvä nojautua Venäjän-suhteissaan kahdenvälisten kontaktien sijaan EU:n tarjoamaan kehykseen. Miksi kahdenväliset suhteet olisivat Suomelle riski, Anttila kysyy.

– Suomen ulkopolitiikan perusteisiin kuuluvat nimenomaan kahdenväliset suorat ja hyvät suhteet Venäjään, Anttila huomauttaa.

– Muistutan Ulkopoliittista instituuttia siitä, että ilman suoria poliittisia yhteyksiä Venäjän ylimpään johtoon ja heidän kanssaan suoraan – ilman EU-ankkuria – käymin neuvotteluin emme olisi kyenneet lopettamaan Pohjois-Suomen kautta kulkevaa pakolaisvirtaa. Tätä taustaa vasten UPI:n tämän päivän "uhkaviestit" ovat kaukana reaalielämän ulkopolitiikan diplomatiasta, Anttila katsoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut