Pitkäkestoiset ongelmat rokottavat matkailua

Terrori-isku karkottaa turistit vain hetkeksi.

Murat Hudagendigar -yliopisto Istanbulissa. Ozan Kose / Lehtikuva

Laura Kangas / STT

Pitkittyneet levottomuudet vähentävät matkailua alueelle ajan myötä, mutta lyhyet kriisit vaikuttavat vain hetkellisesti. Esimerkiksi terrori-iskut vähentävät ensin matkustamista, mutta turistit palaavat pian takaisin, kertovat matkanjärjestäjät.

Turkissa tehtiin epäonnistunut vallankaappausyritys heinäkuun puolivälissä. Maa on myös kärsinyt tänä ja viime vuonna useista terrori-iskuista, joiden tekijöiksi ovat ilmoittautuneet sekä terroristijärjestö Isis että kurdimilitantit. Ne ovat vaikuttaneet matkustamiseen, sanoo Suomen matkatoimistoalan liitto ry:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

– Kyllä matkanjärjestäjille on tullut kyselyitä Turkin turvallisuustilanteesta, Mäki-Fränti kertoo.

Vallankaappausyritys ei ole Mäki-Fräntin mukaan kuitenkaan aiheuttanut peruutuksia huomattavasti tavallista enempää.

Samaa kertovat myös matkanjärjestäjät: vallankaappausyrityksen jälkeen Turkin matkoja peruttiin ja muutettiin toisiin kohteisiin, mutta tilanne palasi nopeasti ennalleen.

Jatkuva kriisi vähentää matkailua

Matkatoimistot tarjoavat entistä vähemmän matkoja sellaisiin kohteisiin, joissa poliittinen tilanne on ollut levoton jo pidempään. Kesäkaudella eli huhti-lokakuussa 2016 Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan matkoja on tarjolla yli neljänneksen vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Turkin matkoja tarjotaan noin neljännes vähemmän kuin viime vuonna.

Tunisian matkoja on vähennetty noin 39 prosenttia viime vuodesta. Tunisiassa on ollut toistuvasti väkivaltaisia iskuja vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen: esimerkiksi kesäkuussa 2015 aseistautunut mies surmasi 38 turistia Soussen rantalomakohteessa. Egyptiin ei tänä kesäkautena ole järjestetty yhtäkään valmismatkaa.

Tutut kohteet eivät horju

Terrori-iskut eivät ole juuri vaikuttaneet Euroopan matkoihin. Esimerkiksi Pariisin ja Nizzan matkoja järjestetään ja ostetaan suunnilleen yhtä paljon kuin ennenkin. Kuten Turkin tapauksessa, matkojen määrä väheni iskujen jälkeen, mutta vain hetkeksi.

Lähellä sijaitsevat ja entuudestaan suositut kohteet selviävät terrori-iskuista ja kriisitilanteista turismin osalta helpommin kuin tuntemattomat kaukomaat, kertoo Mäki-Fränti.

– Ihmiset tietävät niistä kaupungeista muutakin kuin sen, että siellä on ollut terrori-iskuja. Lähellä olevat kohteet selviävät tällaisista tilanteista nopeammin kuin kaukaisemmat ja vieraammat kohteet, joista ei välttämättä muisteta muuta kuin se joku ikävä tapahtuma, Mäki-Fränti selittää.

Matkustusilmoitusten määrä kasvaa

Matkustusilmoituksia on tehty tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna, kertoo ulkoministeriön matkustusturvallisuudesta vastaava virkamies Iiris Strandman. Strandmanin mukaan matkustusilmoituksia on tehty tänä vuonna jo lähes 50 000, mikä on yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Aina, kun on tällainen kriisitilanne, niin tapahtuu piikki, että ilmoituksia tehdään enemmän, Strandman kertoo.

Silti suurin osa jättää edelleenkin ilmoituksen tekemättä. Suomalaiset tekevät vuosittain yhteensä noin 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut