Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Posti haluaisi jakaa kirjeet ja sanomalehdet vain kolmesti viikossa

Sanomalehtien Liitto puolustaa nykyistä viiden jakelupäivän velvoitetta.

Postikärry Puutarhakadulla Jyväskylässä. Risto Aalto

Mikko Isotalo / STT

Posti haluaisi, että lainsäädäntö ei määräisi sitä jakamaan kirjeitä ja esimerkiksi sanomalehtiä nykyiseen tapaan viidesti viikossa. Sanomalehtien Liitto taas pelkää jakelun harvenevan ja sitä kautta lehtitilausten määrän vähenevän, jos Postin jakelupäiviä olisi jatkossa vain kolme. Liikenne- ja viestintäministeriö kysyy lausuntokierroksella viisi- ja kolmipäiväisten yleispalveluvelvoitteiden eduista.

– Ei kolmipäiväinen jakelu toimi ollenkaan, koska päivälehden pitää tulla päivittäin. Jos nykyisestä (velvoitteesta) tingitään, se vie lehtitilauksia ja jättää haja-asutusalueiden asukkaat ilman lehteä, sanoo Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg.

Noin 20 prosenttia Suomessa jaettavista sanomalehdistä kulkee Postin päiväjakelussa. Postin kirjepalveluista vastaava johtaja Kaj Kulp sanoo, että Posti tarjoaa jatkossakin palveluita seitsemänä päivänä viikossa. Lisäpäivien hinnoista Postin ja sanomalehtien pitäisi päästä sopimuksiin.

– Laki on jäykkä järjestelmä. Posti ja sanomalehtikustantajat pystyvät löytämään ratkaisut, Kulp sanoo.

Lakiesitys jo tänä vuonna

Postin kirjelähetysten määrä laskee noin kymmenen prosentin vuosivauhtia. Samalla Suomi kaupungistuu ja painettujen sanomalehtien tilaajamäärät laskevat, joten yhden maaseudulle kuljetetun kirjeen tai sanomalehden kustannus kasvaa.

– Postin jako on verkostomaista, jossa on paljon kiinteitä kustannuksia. Kehitys johtaa yksikkökustannusten ja hintatason nousuun, eikä sekään ole asiakkaiden edun mukaista, Kulp sanoo.

Postilakiin esitetään myös kerrostalojen lokerikkojakelua, joka ministeriön mukaan voitaisiin sallia vaihtoehdoksi luukkujakelun rinnalle jopa ainoaksi jakelutavaksi. Posti kannattaa kustannuksilla ja työturvallisuudella perustellen muutosta, jonka mukaan posti voitaisiin jakaa myös kerrostalon rappuun asetettaviin lokerikkoihin.

Liikenne- ja viestintäministeriön muistion lausuntoaika päättyy syyskuun puolivälissä, ja varsinainen lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan ennen vuoden loppua.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Haaparannan nuuskarallia ei pysäytä pandemiakaan

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut