Oopperajuhlat: La bohemessa Mimi kuolee hymy huulillaan, mutta yleisö itkee

Torinon kuninkaallinen teatteri tuo Puccinin romanttisimman oopperan ensi kertaa Olavinlinnaan.

Neljän tyhjätaskun taiteilijan elämästä ja rakkauksista Pariisin Latinalaiskortteleissa kertova La boheme nähdään ensi kertaa Savonlinnan oopperajuhlilla tiistaina. Esityksiä on kaikkiaan kolme. Puccinin oopperan tuo Olavinlinnaan Torinon kuninkaallinen teatteri, jossa teos vuonna 1896 sai kantaesityksensä.

Säveltäjä Giacomo Puccini tiesi omakohtaisesti, millaista on kärsiä kylmää ja nälkää, mutta olla silti elämänjanoinen nuori. Hän onnistui loihtimaan tunnelman La bohemen musiikkiin täydellisesti elettyään omaa boheemielämäänsä köyhänä opiskelijana Milanossa.

Laulajilla kuuluu olla nuorekkaat äänet. Hauraan sankarittaren Mimin roolin laulaa vuonna 1980 syntynyt italialainen sopraano Erika Grimaldi.

– Etenkin toisessa näytöksessä musiikki on valloittavan nuorta ja hauskaa, kun ystävykset vitsailevat. Loppua kohti tunnelma muuttuu täysin toiseksi, Grimaldi kertoo.

Hänen mukaansa Mimin rooli on laulajalle vaikea, koska se on niin tunteikas.

– Yleensä ihmiset itkevät aina lopussa, ja siinä on itselläkin vaikeaa pidätellä kyyneliä. Parasta on, jos pystyy tasapainottelemaan niin, että pysyttelee vähän etäällä, mutta on kuitenkin kontaktissa yleisön kanssa.

Tarina runoilija Rodolfoon rakastuvasta ja keuhkotautiin kuolevasta nuoresta ompelijattaresta kosketti yleisöä heti ensi-illassa, mutta torinolaiset kriitikot suhtautuivat siihen nuivasti. He kuvasivat oopperaa muun muassa sanoin "hetken hairahdus" ja "La boheme epäonnistunut ooppera, ei tule menestymään".

Tuomiot ovat jääneet historiaan, sillä La boheme on yhä yksi maailman suosituimmista oopperoista.

"Paljon laulua, paljon melodiaa"

Ooppera perustuu Henri Murgerin romaaniin Boheemielämää. Libreton ovat kirjoittaneet Luigi Illica ja Giuseppe Giacosa. Teos valmistui kolme vuotta Puccinin läpimurto-oopperan Manon Lescaut'n jälkeen, ja sitä pidetään säveltäjän romanttisimpana oopperana.

Puccini sanoi halunneensa La bohemeen niin paljon laulua, niin paljon melodiaa kuin mahdollista. Jokaisessa kohtauksessa on oma tunnistettava atmosfäärinsä.

Kuuluisa Mimin aaria "Si. Mi chiamano Mimi, ma il mio nome é Lucia" (Kyllä. Minua kutsutaaan Mimiksi, mutta nimeni on Lucia) on säveltäjän kunnianosoitus Mimin esikuvalle, joka oli tiettävästi Murgerin rakastajatar Lucille Louvet. Hän kuoli keuhkokuumeeseen 24-vuotiaana ja häntä kutsuttiin Mimiksi.

– Mimi tietää alusta asti kuolevansa, hänellä on rauha sen asian suhteen. Mutta hän on nuori ja haluaa elää ja kokea rakkauden. Sen jälkeen hän kuolee hymy huulillaan, Grimaldi luonnehtii.

Rodolfo taas ei pysty kestämään elämää vakavan sairauden varjostamana.

Sopraanon mukaan torinolaisten tuotanto on hyvin perinteinen pukuja myöten, koska sillä tavalla yleisö sisäistää tarinan parhaiten.

Rodolfon roolin laulaa tenori Stefano Secco. Mimin ystävätärtä Musettea esittää Kelebogile Besong ja taidemaalari Marcelloa baritoni Simone Piazzola. Esitykset ovat 2.,4. ja 6. elokuuta.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut