Trumpin puoluekokouspuhe voi ratkaista vaalituloksen

Republikaanijohtaja vakuuttaa STT:lle Trumpin pystyvän kuulostamaan valtionpäämieheltä.

Donald Trump. Michael Reynolds / Lehtikuva

Maria Annala / STT

Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan yksi ratkaisevimmista hetkistä nähdään viimeisenä puoluekokouspäivänä, kun Trump pitää puheen, jossa hän ottaa virallisesti ehdokkaan viitan harteilleen.

Monissa aiemmissa presidentinvaalikampanjoissa aktiivisesti mukana ollut New Yorkin republikaanien puheenjohtaja Edward Cox arvioi STT:n haastattelussa, että puoluekokouspuhe on yksi kolmesta keskeisimmästä asiasta, joissa Trumpin täytyy onnistua voittaakseen vaalit.

Ensimmäinen ratkaisunhetki oli Coxin mukaan varapresidenttiehdokkaan valinta, jossa Trump onnistui. Onnistumisen mittarina hän pitää tiedotusvälineiden hiljaisuutta: jos valinnassa olisi moitteen sijaa, amerikkalaisviestimet olisivat haukkuneet Trumpia kovin sanoin.

Vaikea puhe

Seuraavaksi Trumpin kykyjä arvioidaan hänen puheensa perusteella.

– Hänen puheensa tulee olemaan kaikkien aikojen katsotuin presidentinvaaliehdokkuuden vastaanottamispuhe, ja siinä puheessa hänen pitää nousta uudelle tasolle: valtionpäämiehen tasolle, Cox sanoi STT:lle kolmantena puoluekokouspäivänä Clevelandissa.

Vastaanottopuhe on hetki, joka muuttaa puoluetovereitaan vastaan kilpailevan esivaaliehdokkaan todelliseksi presidentinvaaliehdokkaaksi.

– Täällä Yhdysvalloissa presidentti on yhtä aikaa valtionpäämies, hallituksen johtohahmo, puoluejohtaja ja armeijan ylipäällikkö, Cox muistuttaa.

Hän selittää, että roolit omaksutaan yksi kerrallaan matkalla kohti Valkoista Taloa. Ensiksi ansaitaan puolueen nokkamiehen paikka voittamalla puoluetoverit esivaaleissa. Sitten tiedotusvälineet alkavat keskittyä kysymään asiakysymyksistä ja ehdokkaan tulee osata kuulostaa hallituksen johtoon sopivalta.

– Vastaanottopuheessa ehdokkaan täytyy vakuuttaa ihmiset siitä, että hän pystyy olemaan valtionpäämies, että hän osaa yhdistää maan hätätilanteessa tai surun hetkellä, Cox kuvailee.

– Siitä vastaanottopuheessa on kyse – ja se on vaikeaa.

Kolmas ratkaisun paikka ovat vaaliväittelyt.

– Kaikki odottavat innolla raskaan sarjan nyrkkeilyotteluita Donald Trumpin ja Hillary Clintonin välillä, Cox sanoo.

– Trump osaa antaa ratkaisevia iskuja, jotka lyövät vastustajalta tajun kankaalle.

"Trump on ainoa laatuaan"

Cox innostuu puheen merkitystä analysoidessaan niin, että unohtaa hetkeksi roolinsa Trumpin tukijana.

– Hän on päässyt niin pitkälle niin nopeasti. On kiinnostavaa nähdä, pystyykö hän nousemaan valtionpäämiehen tasolle, Cox pohtii, mutta muistaa sitten asemansa.

– Minä tiedän, että hän pystyy, sillä tunnen hänet hyvin ja tiedän, että hänellä on tarvittavat taidot, hän jatkaa nopeasti.

Newyorkilaiset Cox ja Trump eivät ole ylimpiä ystäviä, ja Cox vaikuttaa tukevan Trumpia lähinnä velvollisuudentunnosta. Näin hän tekee oman osansa puolueen yhdistymisen eteen.

– Me republikaanit yhdistymme varsin nopeasti, hän vakuuttaa ja vähättelee parhaansa mukaan syvää kahtiajakoa, jonka Trumpin ehdokkuus on puolueeseen repinyt.

Cox nauraa STT:n kysymykselle, voisivatko perinteiset poliitikot oppia jotain Trumpin kampanjamenestyksestä.

– Vaikka yrittäisi ottaa oppia, se ei tarkoita, että pystyisi toistamaan toisen onnistumisen. Trump on ainoa laatuaan, hän muotoilee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut