Yhä useammalla suomalaisella maksuhäiriömerkintä

Mikä se on, miten siitä pääsee eroon, voiko sen saada tietämättään?

Kesäkuun lopussa 372 800 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Viime vuodesta maksuhäiriöisten määrä on kasvanut 5 000 hengellä.

Ongelmia on erityisen paljon 25–44-vuotiailla miehillä, joista 15 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Maksuhäiriöiden lisääntyneistä määristä kertoi Suomen Asiakastieto.

Seuraavassa vastauksia maksuhäiriömerkinnän kannalta oleellisiin kysymyksiin.

Mikä maksuhäiriömerkintä?

Laskujen tai velan maksamatta jättämisestä voi seurata maksuhäiriömerkintä eli merkintä luottotietoihin. Kansan suussa puhutaan samasta asiasta myös "luottotietojen menemisenä".

Suomessa luottotietorekisteriä pitävät Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode.

Miten maksuhäiriömerkinnän voi saada?

Pelkästään maksun myöhästymisestä tai maksukehotuksesta ei merkintää tule. Jos laskun maksaa eräpäivän jälkeen, se ei tarkoita suoraan maksuhäiriömerkintää.

Maksuhäiriömerkintä voidaan tallentaa luottotietorekisteriin, jos maksu on ollut pitkään maksamatta ja henkilö on saanut useita perintäkirjeitä. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan maksu on ollut keskimäärin 6–8 kuukautta maksamatta ennen kuin siitä tehdään merkitä luottotietoihin.

Maksuhäiriömerkintä merkitään luottotietoihin, kun maksun laiminlyönti on todettu tuomioistuimen päätöksellä tai ulosottoviranomaisen toimituksella.

Kulutusluottosopimuksien tai osamaksukauppasopimuksien erien laiminlyönnistä voidaan tietyissä tapauksissa ilmoittaa maksuhäiriö suoraan luottorekisterinpitäjälle. Tuolloin maksusta on lähetettävä maksukehotus 21 päivää ennen häiriön rekisteröintiä ja sen on oltava viivästynyt yli 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.

Maksuhäiriömerkintä voidaan tallentaa myös, jos ulosotto on todennut henkilön varattomaksi, ulosotolle on jokin muu esteperuste tai ulosmittaus on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukauden ajan. Myös yksityishenkilön velkajärjestelystä tai vapaaehtoisesta velkajärjestelystä tulee merkintä rekisteriin.

Voiko maksuhäiriömerkinnän saada tietämättään?

Yksityishenkilön luottorekisteriin ei merkintää voida laittaa hänen tietämättään.

Jos merkintä tulee, ilmoittaa luottorekisteriä pitävä yritys ensimmäisestä merkinnästä lähettämällä siitä ilmoituksen.

Mitä tehdä, jos maksuhäiriö uhkaa?

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kuluttajan kannattaa olla suoraan ja nopeasti yhteydessä laskun lähettäjään, jos laskut tuntuvat kasautuvan.

Jos tilanne ei ratkea velkojan kanssa neuvottelemalla, kannattaa ottaa yhteyttä oman kotikunnan talous- ja velkaneuvojaan, joka auttaa maksutta talousasioissa.

Mihin maksuhäiriö vaikuttaa?

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa monia oman talouden hoitoon liittyviä asioista. Merkinnästä voi olla haittaa myös työnsaannin kannalta.

Maksuhäiriöisen luottokortti mitätöidään ja luoton saaminen vaikeutuu merkittävästi. Merkintä estää osamaksusopimuksen solmimisen, mutta se voi olla kynnyskysymys myös asunnon vuokrasopimusta tehdessä. Lisäksi se vaikeuttaa kotivakuutuksen ottamista, jota monet vuokranantajat yleensä vaativat vuokralaisiltaan.

Merkinnän takia esimerkiksi vakuutus- ja puhelinliittymäsopimusten tekemiseen vaaditaan vakuutta tai ennakkomaksuja.

Työpaikan saaminen vaikeutuu erityisesti silloin, jos työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta, esimerkiksi rahan käsittelyä.

Kuinka kauan merkintä säilyy?

Maksuhäiriömerkintä säilyy rekisterissä 2–3 vuotta. Jos merkinnän aiheuttaneen maksun hoitaa talletusaikana, lyhenee aika kahteen vuoteen. Maksun maksaminen ei kuitenkaan suoraan poista merkintää. Uusi häiriömerkintä pidentää merkinnän talletusaikaa.

Lähteet:

Suomen Asiakastieto Oy

Bidnode

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Lue lisää aiheesta

Mainos: Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

Mainos: RTV Jyväskylä

Etusivulla nyt

Mainos: Keskisuomalainen

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut