Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Setelin tuoksua ja tunteiden kuhinaa

Voiko mikään estää tämän esityksen menestystä? Ei voi.

Kanavateatteri

Matkalaukkukostaja

Ensi-ilta Laukaan Kuusassa 1.7.2016

Kuusan Kanavateatteri ottaa kesän 2016 varman päälle: ohjaajaksi monessa liemessä keitetty Antti Viitamäki, esitykseksi Heikki Luoman teksti, joka on televisiosta ja muista kesäteattereista tuttu. Voiko mikään estää menestystä? Ei voi.

Matkalaukkukostaja on tuttua ja turvallista Luomaa: dialogi hersyy arkisen pienihmisen arjen karikoita jos hipaisee onnen poutapilviäkin. Henkilöt henkivät piirteineen ja toimintoineen lähimmäisyyttä, tunnistettavaa ihmisyyttä. Heidän heikkoutensa eivät herätä paheksuntaa, päinvastoin.

Kanavateatterin näyttämö on leveä kuin palkeistaan paisunut haitari. Lavastus- ja tarpeistotyöryhmä on panostanut rekvisiittaan ja visuaalisuuteen, Viitamäki balladimaiseen musiikkikehykseen, joka viihdyttävyydessään tarjoaa vastapainoa näytelmän karkeille osille. Todella kaunista, jopa romanttista.

Matkalaukkukostaja tarjoaa selkeän juonellisen tarinan, jonka kertojiksi tarvitaan monenlaisia ihmistyyppejä. Nämä elävät pienkirkonkylässä toinen toisensa tuntien, toisiaan hyväksi käyttäen ja toisiaan auttaen.

Onnistuakseen roolin rakentamisessa esittäjän on kyettävä luomaan yhteys katsojaan, ilman tätä kaikki on vain kajastusta. Esittäjän on pistettävä likoon myös omat ominaisuutensa, kuitenkin maneereitta. Hahmo viimeistellään vaikuttavilla mielikuvilla, jotka esittäjä eläytymisensä avulla luo roolistaan katsojan mieleen.

Kanavateatterin esityksen pohjavire on etäinen. Kaikki on selkeää ja varmaotteista. Sujuvaa ja täsmällistä. Mutta: esittäjät hyörivät tahollaan, katsoja seuraa sivusta. Tunteet läiskyvät näyttämöllä, katsomossa on tyyntä. Kontakti kaipaa syventämistä.

Useimmat roolit esitetään yksiviivaisesti, ei karrikoidusti mutta yllätyksettömästi. Parhaiten mielikuvien virtauksen omasta ilmaisustaan saa aikaan Kimmo Riikonen pääroolissa, jo kävelytyyli ja kasvojen ilmeet synnyttävät kelpo veijarin.

Luoma repliikeissä on nasevia sutkauksia, herkullisia vertauksia ja sopivasti härskejä kielikuvia. Tilanteet ovat farssimaisia sotkuja tai ainakin vyyhtejä, joiden keskellä henkilöt ovat riuduttavassa pulassa. Peruskomedian idea siis.

Luoman komedioihin liittyy äkäinen akka, joka polkee miestä. Se on suomalaishuumorin kestoaihe jo Kalevalan ajoilta. Tarvitaan myös luihu sekä yksi nahjus, mieluiten mies. Kesäteatteriyleisöä tällainen perusideoiltaan tuttu teos viihdyttää, muu ei ole tarpeen – Kanavateatterissa Luoma-fanit saavat iloa koko rahan edestä, takuuvarmasti.

Rooleissa: Kimmo Riikonen, Keijo Myllylä, Veera Korkeamäki, Iiro Nahkamäki, Ida Arhosalo, Tapio Myllylä, Jaani Pirttinen, Johanna Nousiainen, Marketta Lindqvist, Eero Vehniäinen, Heidi Pirttinen, Kasper Colliander, Noora Nousiainen, Niko Nousiainen.