Hintavertailu: Suomessa juodaan EU:n kalleinta alkoholia

Ruoka on Suomessa noin viidenneksen kalliimpaa kuin EU:ssa keskimäärin.

EU:n kalleinta alkoholia juodaan Irlannissa ja Suomessa: hinnat ovat noin 70 prosenttia korkeammat kuin EU:ssa keskimäärin. Kati Laukkanen

Outi Laatikainen

Ruoka ja alkoholittomat juomat maksavat Suomessa noin viidenneksen enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Hintavertailun mukaan ruoan ja alkoholittomien juomien kuluttajahinnat ovat Suomessa 19 prosenttia EU:n keskiarvon yläpuolella.

EU:n kalleimmat maat ovat Tanska, Ruotsi ja Itävalta. Seuraavina tulevat Suomi ja Irlanti. Halvimmat EU-maat ovat Puola, Romania ja Bulgaria. Tanskassa ruokakori maksaa 45 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin ja yli kaksi kertaa enemmän kuin Puolassa.

Kalleinta alkoholia juodaan Irlannissa ja Suomessa: hinnat ovat noin 70 prosenttia korkeammat kuin EU:ssa keskimäärin. Halvinta alkoholi on Bulgariassa. Erot eri maiden alkoholin hinnoissa ovat erittäin suuret erilaisten verotuskäytäntöjen takia.

Tupakkatuotteet ovat Suomessa keskihintaisia, lähellä EU-maiden keskiarvoa. EU:n kalleinta tupakkaa poltetaan Iso-Britanniassa ja Irlannissa, joissa hintataso on noin kaksinkertainen EU-keskiarvoon verrattuna. Halvimmissa EU-maissa Bulgariassa, Liettuassa, Kroatiassa ja Latviassa tupakan hinta on alle 60 prosenttia EU:n keskiarvosta. Myös tupakan verotus vaihtelee suuresti maittain.

Sveitsi Euroopan kallein

Kaikista Euroopan maista kalleimpia ruoka ja alkoholittomat juomat ovat Sveitsissä, noin 70 prosenttia yli EU-keskiarvon. Sveitsin jälkeen tulevat Norja, Tanska, Islanti ja Ruotsi. Pohjoismaista edullisin on siis Suomi. Alkoholijuomat ja tupakka ovat kalleimpia Norjassa, molempien hintataso on yli kaksinkertainen verrattuna EU-keskiarvoon. Edullisin kaikissa mainituissa tuoteryhmissä on Makedonia.

Tiedot perustuvat EU-tilastoviranomaisen Eurostatin koordinoimaan hintavertailuohjelmaan. Vertailu tehtiin vuosi sitten keväällä vuoden 2015 keskihinnoilla, ja se kattaa noin 500 tuotetta. Hintavertailuohjelmassa ovat mukana EU:n 28 jäsenvaltiota, viisi ehdokasmaata (Makedonia, Montenegro, Turkki, Serbia ja Albania), potentiaalinen ehdokasmaa Bosnia-Herzegovina sekä kolme EFTA-maata (Islanti, Norja ja Sveitsi).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut