Stubb selittää ratkaisuaan: "Hallitukseen ei pidä jäädä entisiä jämiä"

Petteri Orpo tarjosi Stubbille ulkomaankauppaministerin salkkua, mutta Stubb kieltäytyi.

Alexander Stubb (kok.) piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden Helsingissä. Seppo Samuli / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi, Heta Hassinen / STT

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Alexander Stubbin ministeripäivät päättyvät ja hän jatkaa kansanedustajana. Stubb kertoi tänään Helsingin Kauppatorin auringonpaisteessa, että puolueen uusi puheenjohtaja Petteri Orpo on tarjonnut hänelle ulkomaankauppaministerin salkkua. Stubb ei kuitenkaan halua ottaa sitä vastaan, sillä hän haluaa antaa Orpolle mahdollisuuden koota oman ministeritiiminsä.

– Kaikki oli mahdollista, kyse oli vain siitä, mitä itse halusin. Haluan viestittää sitä, että tämä on täysin minun itsenäinen päätökseni. Petteri tarjosi juuri sen, minkä pystyy tässä tilanteessa, ja minä olen siitä hirmuisen kiitollinen, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan hänellä ei ole muita suunnitelmia. Hän sanoo puhuneensa Orpon kanssa kaikista jatkomahdollisuuksista, myös eduskunnan varapuhemiehen paikasta. Stubbin mukaan tässä tilanteessa paras vaihtoehto on kuitenkin kansanedustajan tehtävä.

– Minusta on myös hirveän tärkeätä, että hallitukseen ei ikään kuin jää entisiä jämiä, että hallitus voi rauhassa viedä sitä mielestäni hyvää hallitusohjelmaa eteenpäin, Stubb sanoi.

"Olo on helpottunut"

Kauaskantoisia suunnitelmia Stubbilla ei ole. Kesällä hän aikoo hengähtää hetken ja nauttia lomasta perheensä kanssa.

– Olo on helpottunut ja samalla vapautunut, Stubb summaa.

Stubbin mahdollisia suunnitelmia esimerkiksi yrityselämään tai yliopistomaailmaan liittyen on spekuloitu julkisuudessa. Stubb ei Kauppatorilla ottanut kantaa mahdollisiin urasuunnitelmiinsa tulevaisuudessa.

Kokoomuksen ministerinimet ovat selviämässä ensi tiistaina, jolloin puolue-elimet ovat koolla. Näillä näkymin ministerit nimitetään presidentin esittelyssä seuraavana päivänä.

Orpo on kertonut siirtyvänsä valtiovarainministeriksi. Muihin ministeripesteihin on julkisuudessa spekuloitu muun muassa eduskunnan toisena varapuhemiehenä toimivaa Paula Risikkoa ja Euroopan investointipankin varapääjohtajaa Jan Vapaavuorta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut