Valiokunta Paavo Väyrysen aloitteesta: Ongelmat eivät johdu eurojäsenyydestä

Valiokunnan mukaan Suomi päin vastoin hyötynyt Euroopan keskuspankin ja eurojärjestelmän kevyestä rahapolitiikasta.

Paavo Väyrynen vaatii aloitteellaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Suomen viime vuosien talousongelmat eivät johdu euroalueen jäsenyydestä vaan ovat pääasiassa seurausta talouden rakenteellisista ongelmista. Eduskunnan talousvaliokunta kertoo lausunnossaan, että sen kuulemat asiantuntijat ovat varsin yhdensuuntaisesti olleet tätä mieltä.

Lausunto annettiin europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kansalaisaloitteesta. Aloitteella vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Lausunnossaan valiokunta linjaa, että erityisesti nykyisessä taloustilanteessa Suomi on hyötynyt Euroopan keskuspankin ja eurojärjestelmän poikkeuksellisen kevyestä rahapolitiikasta. Valiokunta muistuttaa, että Suomen hyvinvointi on rakentunut merkittäviltä osin viennin varaan.

Talousvaliokunta pitää selvitettynä, että hallittu irtautuminen euroalueesta olisi mahdotonta.

– Merkittäviltä markkinavaikutuksilta ei missään tapauksessa pystyttäisi välttymään. Jos uusi valuutta heikkenisi, parantaisi se taloutemme hintakilpailukykyä, mutta tämä tapahtuisi kotimaisen ostovoiman kustannuksella. Sitä, miten valuuttakurssi tosiasiassa käyttäytyisi, on mahdotonta ennakoida, valiokunta linjaa.

Talousvaliokunta pitää kuitenkin tärkeänä, että eurojärjestelmää koskevassa kansallisessa päätöksenteossa arvioidaan mahdollisimman laaja-alaisen keskustelun pohjalta, mitkä ovat Suomen tavoitteet ja reunaehdot kehityksen eteenpäin viemiseksi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen jätti lausuntoon eriävän mielipiteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.