Suomalaisten ihannemökissä on juokseva vesi ja sisävessa

Mökeiltä halutaan yhä enemmän kotoa tuttuja mukavuuksia.

Pelkkä luonnonrauha ei enää riitä suomalaiselle mökkeilijälle. Mökiltä kaivataan myös mukavuuksia, Suomalaisen Työn Liiton kysely kertoo. Ira Blomberg-Kantsila

Teppo Koskinen

Sähkö ja takka ovat suomalaisten mielestä tärkeimmät mukavuudet mökillä, mutta monelle kelpaisivat myös tavalliseen asumiseen liittyvät mukavuudet, Suomalaisen Työn Liiton teettämä kysely kertoo.

Ihannemökissä olisi 87 prosentin mielestä sähkö, 85 prosentin mielestä takka ja 69 prosentin mielestä grilli. Nämä mukavuudet monelta löytyvätkin: sähkö on 83 prosentissa mökeistä, takka 85 prosentissa ja grilli 68 prosentissa.

Näiden mökkisuomalaisten perustarpeiden tyydyttämisen jälkeen alkaa kuitenkin näkyä eroja. 58 prosenttia toivoisi ihannemökiltään juoksevaa lämmintä ja kylmää vettä, 56 prosenttia puolestaan sisävessaa. Juokseva vesi on kuitenkin vain 30 prosentilla ja sisävessa 26 prosentilla, joten toiveet ja todellisuus eivät aivan kohtaa.

Suihkua toivoisi 47 prosenttia, kun sellainen on 26 prosentilla.

Näiden jälkeen eniten mökille kaivattaisiin katettua kesäkeittiötä. Sellainen löytyy 23 prosentilta kyselyyn vastanneista, mutta toiveissa sellainen on 41 prosentilla.

Jätevesien käsittelyyn omaa jätevesijärjestelmää ihannemökkiinsä toivoisi 38 prosenttia vastanneista, kunnallinen vesi- ja viemäriverkko puolestaan kelpaisi 30 prosentille. Pyykinpesukonetta, astianpesukonetta ja laajakaistaa puolestaan kaipaisi kutakin noin neljännes vastaajista. Viidenneksellä vastaajista pyykinpesukone jo on, mutta tiskikone ja laajakaista löytyvät vain 15 prosentilta.

Mökit muuttuvat mukavammiksi, Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila ennakoi:

– Mökkeilijät odottavat mökeiltään yhä enemmän ja niiden varustetasoon kiinnitetään paljon huomiota. Tulevaisuudessa panostus mökin viihtyisyyteen tulee erityisesti kasvamaan.

Tästä kehityksestä kertovat jo ehkä suomalaisen kylpykulttuurin tuoreeseen tulokkaaseen, paljuun, liittyvät odotukset. Paljun haluaisi mökilleen 19 prosenttia kyselyyn vastanneista, mutta vasta viideltä prosentilta sellainen löytyy.

Suomalaisen Työn Liiton Suomalainen mökkikulttuuri kysely toteutettiin helmikuussa 2016. Siihen vastasi 2222 iältään 18–79-vuotiasta kuluttajaa. Kyselyn toteutti Taloustutkimus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.