Tutkimus: Kuvalliset varoitukset tupakka-askissa toimivat – lopetusyritykset lisääntyivät

Uusi tupakkalaki tuo varoituskuvat askeihin myös Suomessa.

Tupakkalaki on kiristymässä. Lain voimaantulo on viivästynyt, koska lakiesitystä päätettiin täydentää. Tiina Mutila

Outi Laatikainen

Tupakka-askin kuvalliset terveysvaroitukset lisäävät tupakoinnin lopettamisyrityksiä, osoittaa uusi yhdysvaltalaistutkimus. Varoituskuvat ovat tulossa tupakkapakkauksiin myös Suomessa uuden tupakkalain myötä.

Tutkimuksen tulos perustuu yli 2 100 tupakoitsijan kokeeseen. Osallistujat saivat tupakkansa neljän viikon ajan joko askeissa, joissa terveyshaitoista kerrottiin kuvin, tai askeissa, joissa haitoista kerrottiin vain teksteillä. Varoituksissa käytetään esimerkiksi kuvia tupakan aiheuttamista suusyövistä.

Ne, jotka saivat tupakkansa varoituskuvallisista askeista, yrittivät lopettaa sauhuttelun muita todennäköisemmin. Heistä 40 prosenttia yritti lopettaa, kun taas toisessa ryhmässä vastaava osuus oli 34 prosenttia. Kuvallisia askeja käyttäneistä myös useampi harkitsi lopettamista, pohti tupakoinnin haittoja, oli jättänyt savukkeita polttamatta ja suhtautui tupakointiin negatiivisemmin. Lisäksi seurannan loppupuolella jonkin verran useampi heistä oli onnistunut pysyttelemään ilman tupakkaa ainakin viikon.

Tutkimus kesti suhteellisen vähän aikaa. Mahdollisena pidetään, että vaikutukset olisivat olleet suurempia, jos seuranta olisi kestänyt pidempään.

Uutispalvelu Duodecim kirjoittaa, että yhdysvaltalaisten tutkijoiden havainnot viittaavat kuvallisten varoitusten lisäävän tupakoinnin lopettamisyrityksiä ja että ne siten myös tukevat Suomen hallituksen tupakkalakiesitystä. Uuden tupakkalain piti tulla voimaan 20. toukokuuta, mutta voimaantulo on viivästynyt. Hallituksen esitystä täydennettiin kesken kaiken, ja niin lakiin on tulossa myös kielto tupakoida autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita lapsia. Uusi laki paitsi tuo askeihin varoituskuvat myös muun muassa kieltää mentolisavukkeet siirtymäajan jälkeen ja helpottaa parveketupakoinnin kieltämistä. Laki panee toimeen EU:n tupakkatuotedirektiivin ja uudistaa samalla 40 vuotta vanhan tupakkalain.

Yhdysvaltalaistutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.