Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Puolustusvoimat ei päästä kasarmille - kielto koskee jo yli sataa miestä

T-luokitus otettiin Puolustusvoimissa käyttöön vuonna 2008.

Vuodesta 2008 Puolustusvoimissa on tehty kaikkiaan noin 350 000 päätöstä nuorten miesten palveluskelpoisuudesta. Risto Aalto

Rai Suihkonen

Jo 111 mieheltä on evätty pääsy varusmiespalvelukseen turvallisuussyystä, kertoo Maavoimien esikunnan tuore tilasto. Yleisin syy niin kutsuttuun T-luokitukseen ovat vakavat ja toistuvat väkivaltarikokset.

T-luokkaan ei ole määrätty yhtään naista, joka on pyrkinyt vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

T-luokituksen saanut mies jää vaille varusmieskoulutusta pysyvästi tai määräajaksi. Syynä on se, että hänen katsotaan olevan vaaraksi itselleen tai ympäristölleen.

T-luokkaan määrää kutsuntalautakunta tai Puolustusvoimien aluetoimisto, ei lääkäri. Kutsuntalautakunta ja aluetoimisto perustavat arvionsa muun muassa poliisiin ja oikeusrekisterikeskuksen tietoihin.

T-luokitus käyttöön vuonna 2008

T-luokitus otettiin Puolustusvoimissa käyttöön vuonna 2008. Viime vuonna T-luokkaan määrättiin viisi varusmieheksi pyrkinyttä. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä kiellon on saanut yksi mies.

Vuodesta 2008 Puolustusvoimissa on tehty kaikkiaan noin 350 000 päätöstä nuorten miesten palveluskelpoisuudesta.

Useita syitä vapautukseen

Terveydellisistä syistä kutsunnoissa on vapautettu vuosittain pysyvästi tai määräajaksi noin 15 prosenttia ikäluokasta. Vapautuksia myönnetään muun muassa mielenterveysongelmaisille, diabeetikoille sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville.

Viime vuosina varusmiehiä on vapautettu palveluksesta aiempaa enemmän liikalihavuuden ja huonon kunnon vuoksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut