Kalifornia vapautti vankeja - rikollisuus ei noussut

Osavaltio pakotettiin helpottamaan täpötäysien vankiloiden tilannetta 2011.

Kalifornian osavaltio Yhdysvalloissa vapautti vuonna 2011 nopeasti, noin 15 kuukaudessa, liki 30 000 vankia helpottaakseen vankiloiden tilanahtautta.

Vapauttamisen pelättiin aiheuttavan rikollisuuden yhtäkkisen nousun aiempaan korkeammalle tasolle, mutta tosiasiassa mitään ei tapahtunut, tuore Yhdysvaltain kriminologisen seuran julkaisema tutkimus kertoo.

"Uudelleenlinjauksena" tunnettu ohjelma aloitettiin Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätettyä, että vankien pitäminen ylikuormitetuissa vankiloissa oli maan perustuslain kieltämä "julma ja epätavallinen" rangaistus. Ohjelmassa osavaltion vankiloista vapautettujen vankien tuomio ei saanut liittyä väkivaltaan, seksuaalirikollisuuteen tai muuten vakavaan rikollisuuteen. Vangit palautettiin kotipaikkakunnilleen joko paikallisten viranomaisten vankilaan tai ehdonalaiseen vapauteen. Ehdonalaisessa vapaudessa olevien koeaikaa lyhennettiin, ja ehdonalaisen rikkomisen seurauksia lievennettiin.

Nyt julkaistu tutkimus vahvistaa yhden aiemman samasta aiheesta tehdyn tutkimuksen havainnon: Joukkovapauttamisella ei ollut mitään vaikutusta väkivaltarikollisuuteen. Autovarkauksien määrä kasvoi jonkin verran välittömästi ohjelman jälkeen, mutta palasi tavalliselle tasolleen muutamassa vuodessa. Syynä autovarkauksien määrän kasvuun on voinut olla pikemmin sattumanvarainen vaihtelu kuin vankien vapauttaminen, tutkijat huomauttavat.

Aiempi, 2013 julkaistu tutkimus löysi viitteitä ryöstöjen ja omaisuusrikosten mahdollisesta kasvusta, mutta henkirikoksiin tai murhiin uudelleenlinjauksella ei ollut vaikutusta.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan vankiloiden ylitäytön purkamisen seurauksena Kalifornia säästi miljoonia ilman yleisen turvallisuuden heikentymistä. Pelkästään vuonna 2012 osavaltio säästi vankien määrän vähentämisellä 453 miljoonaa dollaria (tänään noin 400 miljoonaa euroa).

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat useista epävarmuustekijöistä huolimatta kokeilun olleen menestys. Tutkijat eivät kuitenkaan ole voineet vetää tarkkoja johtopäätöksiä siitä, miksei vankien vapauttaminen lisännyt rikollisuutta.

Lähteet:

Washington Post

Business Insider

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut