Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Painetun Keskisuomalaisen jakelussa on tänään ongelmia, eivätkä kaikki tilaajamme valitettavasti saa lehteä ajoissa. Tämän vuoksi näköislehtemme on avattu vapaasti luettavaksi.

Arvio: Sarjakuvaromaani on allegoria sananvapauden puolesta

Knut Nærum

& Karstein Volle

Vinossa

Suom. Sirpa Alkunen. Like 2016. 120 s.

Norjalaistekijöiden Knut Nærumin (s. 1961) ja Karstein Vollen (s. 1974) sarjakuvaromaani Vinossa kertoo rinnakkaismaailmasta, jossa sarjakuva on rikos. Se ei ole kuitenkaan kaukana omasta todellisuudestamme viimeaikaisten pilakuvaskandaalien valossa, eikä sananvapaus itsestään selvä asia ole Suomessakaan.

Vinossa on yhteiskuntakriittinen allegoria meidän maailmastamme, jossa asiat ovat myös vinksallaan. Novellien aihepiirit käsittelevät muun muassa taideilmaisun, oman käden oikeuden, fundamentalismin ja viihdetodellisuuden rajanvetoja.

Tarina etenee lyhyiden mustavalkeiden kehyskertomusten kautta kuuteen värilliseen sarjakuvanovelliin.

Pointtina on se, että novellit ovat kehyskertomuksessa kuvatun päähenkilön salaa piirtämiä. Hän ei uskalla kertoa niistä kiinni jäämisen pelossa edes naiselleen.

Piirustustyylin ja värimaailman vaihtuminen jokaisen novellin kohdalla on ovela keino muistuttaa lukijalle siitä, että sarjakuvat ovat tarinan päähenkilön piirtämiä erillisiä tarinoita. Se on romaanin metaidean kannalta olennaista, aina tulkinnanvaraiseen loppuhuipentumaan saakka.

Vinossa on kokeileva ja monitasoinen tarina, joka ei tyhjene yhdellä lukemiskerralla. Näin siksi, koska kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Sarjakuvaromaani edustaa spekulatiivista fiktiota, jossa on aineksia sekä tieteis-, kauhu- ja fantasia-aiheisista tarinoista. Paremman puutteessa voinee puhua myös fantastisesta fiktiosta.