Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Arvio: Sarjakuvaromaani on allegoria sananvapauden puolesta

Jokke Saharinen

Knut Nærum

& Karstein Volle

Vinossa

Suom. Sirpa Alkunen. Like 2016. 120 s.

Norjalaistekijöiden Knut Nærumin (s. 1961) ja Karstein Vollen (s. 1974) sarjakuvaromaani Vinossa kertoo rinnakkaismaailmasta, jossa sarjakuva on rikos. Se ei ole kuitenkaan kaukana omasta todellisuudestamme viimeaikaisten pilakuvaskandaalien valossa, eikä sananvapaus itsestään selvä asia ole Suomessakaan.

Vinossa on yhteiskuntakriittinen allegoria meidän maailmastamme, jossa asiat ovat myös vinksallaan. Novellien aihepiirit käsittelevät muun muassa taideilmaisun, oman käden oikeuden, fundamentalismin ja viihdetodellisuuden rajanvetoja.

Tarina etenee lyhyiden mustavalkeiden kehyskertomusten kautta kuuteen värilliseen sarjakuvanovelliin.

Pointtina on se, että novellit ovat kehyskertomuksessa kuvatun päähenkilön salaa piirtämiä. Hän ei uskalla kertoa niistä kiinni jäämisen pelossa edes naiselleen.

Piirustustyylin ja värimaailman vaihtuminen jokaisen novellin kohdalla on ovela keino muistuttaa lukijalle siitä, että sarjakuvat ovat tarinan päähenkilön piirtämiä erillisiä tarinoita. Se on romaanin metaidean kannalta olennaista, aina tulkinnanvaraiseen loppuhuipentumaan saakka.

Vinossa on kokeileva ja monitasoinen tarina, joka ei tyhjene yhdellä lukemiskerralla. Näin siksi, koska kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Sarjakuvaromaani edustaa spekulatiivista fiktiota, jossa on aineksia sekä tieteis-, kauhu- ja fantasia-aiheisista tarinoista. Paremman puutteessa voinee puhua myös fantastisesta fiktiosta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut