Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo: turvapaikanhakijoiden uutta ryntäystä tuskin tulee kesällä

Näillä näkymillä Suomeen ei ole tulossa turvapaikanhakijoiden uutta ryntäystä alkavana kesänä. Hakijoiden määrä on pysynyt koko kevään suhteellisen pienenä, eikä viranomaisilla ole vihiä viime vuoden kaltaisen kansainvaelluksen alkamisesta.

– Tilanne näyttää tällä hetkellä kohtuullisen vakaalta ja rauhalliselta. Täytyy kuitenkin muistaa, että tilanne voi muuttua nopeastikin ja mitä tahansa voi tapahtua, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa.

Viime vuonna Suomeen saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä on tullut hieman alle kolme tuhatta. Viikoittaisia hakijoita on kevään aikana ollut 55–123.

Viime vuoden alusta lähtien turvapaikka on siis hakenut reilut 35 000 pakolaista. Orvon mukaan tuosta joukosta Suomessa oleskelee edelleen 26 000–27 000 ihmistä.

– Arvioisin, että lopulta 10 000–15 000 hakijaa saa turvapaikan ja voi jäädä maahan.

Hakijavirtojen tyrehtyminen vaikuttaa myös vastaanottokeskuksiin, joista osa on päätetty sulkea. Lisää sulkemispäätöksiä on luvassa.

– Maahanmuuttovirastossa on tehty suunnitelma, jonka mukaan jokaiseen maakuntaan jää vähintään yksi vastaanottokeskus. Niiden tulisi olla sellaisia, joiden kapasiteettia voidaan helposti laajentaa. Tällöin uusia keskuksia ei tarvitse heti perustaa, vaikka hakijamäärät kasvaisivatkin, Orpo sanoo.

Viisumivapaus

voidaan lopettaa

EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että kaikki Turkista laittomasti Kreikkaan saapuneet henkilöt palautetaan Turkkiin. Samalla jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohtaan jäsenvaltiot ottavat yhden syyrialaisen Turkista. Paljonko syyrialaisia tulee tätä kautta tänä vuonna Suomeen?

– Hallitus on päättänyt, että Suomi toimii pakolaiskiintiön puitteissa. Otamme tänä vuonna 750 kiintiöpakolaista, joista 600 tulee Syyriasta. Jo lähiaikoina Suomeen tulee syyrialaisia perheitä, joissa on kaikkiaan 170 pakolaista.

EU on myös luvannut nopeuttaa viisumivapauden myöntämistä Turkille, mikäli se täyttää kaikki asetetut edellytykset. Sisäministeri myöntää, että viisumivapauteen liittyy myös turvallisuusriskejä.

– Riskit ovat kuitenkin pieniä, jos sopimuksia noudatetaan. Riskeihin on kuitenkin varauduttu ja EU:ssa valmistellaan nopealla aikataululla keskeyttämismekanismi viisumivapauteen. Siinä on idea, että viisumivapaus voidaan katkaista nopeasti, mikäli turvallisuusongelmia ilmenee, Orpo kertoo.

Hänen mukaansa Suomi pitää ehdottomasti kiinni siitä, että Turkin on täytettävä kaikki 72 asetettua ehtoa ennen kuin viisumivapaus Suomeen voidaan myöntää.

– Ehdoista ei lipsuta Turkin eikä minkään muun maan kohdalla. Onneksi neuvotteluissa on edetty aika hyvin – Turkki haluaa selvästi täyttää kaikki kriteerit.