Hengitysliitto: Sisäilmasta sairastunut koululainen on syrjäytymisvaarassa

Sairastuneet oppilaat tarvitseva erityistä tukea, jotta koulunkäynti ei vaarantuisi, liitto muistuttaa.

Sisäilmaongelmat voivat johtaa terveyshaittojen ohella myös sosiaalisiin haittoihin. Näiden ehkäisemiseen tarvitaan valtakunnallinen ohjelma, Hengitysliitto katsoo. Kari Rouhiainen

Teppo Koskinen

Sisäilmasta sairastuneiden lasten syrjäytymisen ehkäisemiseksi on laadittava valtakunnallinen toimenpideohjelma, Hengitysliitto vaatii.

Liiton mukaan sisäilmasta sairastuneilla lapsilla on riski syrjäytyä, jos he ehtivät sairastua vakavasti ja heidän koulunkäyntinsä vaikeutuu.

– Sisäilmasta sairastunut lapsi ja nuori on opinnoissaan rinnastettava erityistä tukea tarvitsevaan lapseen ja nuoreen. Hänen oppimisympäristönsä on järjestettävä niin, että hän suoriutuu oppivelvollisuudestaan ja toisen asteen tutkinnostaan. Oppimisen ja opiskelun tueksi on tehtävä henkilökohtainen opetussuunnitelma tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma, sanoo Hengitysliiton suunnittelija Sari Mäki.

Toimenpideohjelman perustaksi on liiton mukaan selvitettävä kuinka monella lapsella on vaikeuksia selviytyä oppivelvollisuudestaan, kuinka moni nuori ei selviydy opiskelusta ja kuinka monella on riski jäädä työelämän ulkopuolelle.

Opetuksen järjestäjän velvollisuus on huolehtia koululaisten opiskeluympäristön turvallisuudesta, liitto muistuttaa.

Kun lapsia siirretään väistötiloihin sisäilmaongelmaisesta koulusta, on hyvä siirtää kaikki lapset kerralla. Näin suojellaan oireettomia lapsia, annetaan oireileville ja sairastuneille lapsille mahdollisuus parantua mutta myös pidetään huolta lasten sosiaalisesta ympäristöstä.

Oireilevien lasten sijoittamisesta väistötiloihin ei saa myöskään tulla pysyvää ratkaisua.

– Oireilevat tai sairastuneet lapset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa muiden oppilaiden kanssa, jos he joutuvat pysyvästi käymään koulua erossa luokkatovereistaan koulun sisäilmaongelmien vuoksi, Mäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.