Koulupojan kuolemasta uutisoitiin viihdeosastolla – JSN:ltä langettava

Iltamakasiini julkaisi viihdeosiossa uutisen 11-vuotiaasta pojasta, joka oli joutunut yliajetuksi, heitteille jätetyksi ja kuoli sairaalassa.

STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen tapauksessa, jossa sen mukaan onnettomuuden uhria ei kohdeltu hienotunteisesti.

Iltamakasiinin jutussa kerrottiin yhdysvaltalaisen pojan kuolemasta yliajon uhrina. Juttu oli sijoitettu viihdeosioon. Neuvoston mukaan Iltamakasiini rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa, jonka mukaan esimerkiksi onnettomuuksien uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.

Media oli lainannut brittiläistä Metro-sivustoa ja julkaissut uutisen 11-vuotiaasta pojasta, joka oli joutunut yliajetuksi, heitteille jätetyksi ja kuoli sairaalassa.

Ilta-Sanomat sai kaksi langettavaa päätöstä, joista toinen perustui piilomainontaan ja toinen piilomainonnan lisäksi siihen, ettei konserniyhteyttä kerrottu lukijalle. Toisessa tapauksista lehti julkaisi verkossa jutun Suomen suurimmasta ja pienimmästä yksiöstä. Juttu perustui melkein täysin samaan konserniin kuuluvan verkkosivuston Oikotien tietoihin ja linkityksiin, mutta yhteyttä ei kerrottu lukijalle.

Ylelle vapauttava uutisoinnista joukkokokoontumisesta

JSN antoi kolmen langettavan lisäksi viisi vapauttavaa päätöstä. Neuvosto käsitteli toukokuun kokouksessaan kahdeksan kantelua, joista kolme koski piilomainontaa.

Vapauttavan päätöksen saivat Kaleva, Ylen uutiset, Sydän-Satakunta, Karjalainen ja Keskisuomalainen.

Esimerkiksi Ylen uutiset kertoi poliisin varautumisesta mahdolliseen turvapaikanhakijoiden joukkokokoontumiseen Helsingin keskustassa. JSN katsoi, että Ylellä oli uutisoinnilleen riittävät perusteet, vaikka kokoontumista ei lopulta järjestetty.

 Ylen yhtenä lähteenä oli Suomen Uutiset, mutta Ylen juttu oli perustunut pääosin viranomaislähteeseen. Yle myös teki aiheesta jatkojutun, jossa kerrottiin, että Helsingissä ei tapahtunut tavallisuudesta poikkeavaa. JSN kertoi aiemmin päätöksessään Suomen Uutisten uutisen olleen perätön, mutta korjasi päätöstään poistamalla kohdan perjantaina. JSN ei ota kantaan siihen, oliko uutinen perätön vai ei.

JSN:n langettava päätös tarkoittaa, että media on jossakin asiassa toiminut vastoin hyvää journalistista tapaa. Neuvosto on tiedonvälitysalan itsesääntelyelin.

Juttua on korjattu 16.59. JSN korjasi Yleä koskevaa päätöstään poistamalla kohdan, jossa mainittiin Suomen Uutisten uutisen osoittautuneen perättömäksi. JSN ei ota kantaa siihen, oliko uutinen perätön vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut