Hölmöyttä, tietämättömyyttä vai maan tapa?

Ari Mäntylä

Suomen Olympiakomiteassa on tehty lukuisia virheitä hyvän hallintotavan ja taloudenpidon suhteen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tarkastustoimi löysi valtionavustusten käytössä huomautettavaa 948 494 euron verran. Olympiakomitea joutuu palauttamaan siitä vajaa puolet eli 435 078 euroa.

Olympiakomiteassa ollaan oltu huolimattomia, hölmöjä ja tietämättömiä sekä törsätty, huijattu ja tietoisesti rikottu ohjesääntöä.

Huolimattomuuden piikkiin voidaan laskea mm. täyttämättömät ajopäiväkirjat, ostoista puuttuvat tositteet, käyttämättömät avustukset tai niille hakematta jätetyt jatkoajat.

Eikö Olympiakomiteassa tiedetty, että työpaikkaruokailuun, liikuntaseteleihin tai autotallin vuokraan ei saa käyttää valtion avustusta. Sama koskee leasing-autojen kuluja ja palkan luontoisetuja.

Eikö Olympiakomiteassa tiedetty, että yli 30 000 euron hankinnat pitäisi kilpailuttaa? Näin, vaikka kyseessä olisi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, joka on vastannut alan ainoana toimijana Huippu-urheiluyksikön osaamisohjelman johtamisesta ja huippu-urheilun tutkimus- ja kehittämistoiminnasta vuodesta 2013.

Eikö Olympiakomiteassa muistettu, että urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki linjasi Kansallisessa liikuntafoorumissa 22. – 23.9. 2013, että valtionavustusta ei saa käyttää yli 70 000 euron palkkoihin.

Eikö kenelläkään Olympiakomiteassa välähtänyt, että valtionavustuksella ei saa ostaa Nordic Business Forumin lippuja 24 701 euron eikä myöskään 6 175 euron edestä.

Sotshin talviolympialaisissa hölmöiltiin. Olympiakomitean ei ehkä olisi kannattanut vuokrata kokonaista hotellia 19 päiväksi 452 000 euron hintaan, jos suurin osa hotellihuoneista jää käyttämättä. Eikä sitäkään vuokrausta kilpailutettu.

Sotshin olympialaisten majoitukseen ja matkoihin Olympiakomitea käytti 556 000 euroa, vaikka virallinen kisajoukkue asui ilmaiseksi kisakylässä. OKM:n tarkastustoimi huomautti myös paluumatkalla nautitusta 1200 euron arvoisesta kuohuviinitarjoilusta sekä matkamuistoksi ostetuista koruriipuksista, jotka maksoivat 6 575 euroa.

Törsäilyn piikkiin menevät NJK:ssa nautittu 2373 euron, Savoyssa syöty 1159 euron ja Bistro O matissa syöty 939 euron illallinen. OKM:n tarkastustoimi ei moiti ruuan hintaa, vaan sitä, että kuitista ei löydy tarjoilusta nauttineiden nimiä.

Eikä siitäkään päätä silitellä, kun laskutetut kilometrikorvaukset eivät vastaa ajettuja kilometrejä.

OKM avusti Olympiakomiteaa yhdeksällä miljoonalla eurolla vuonna 2014. Olympiakomitea kärähti siitä, että se oli ilmoittanut erityisavustusten kuluraporteissa lähes miljoonan euron edestä enemmän kuluja kuin mitä vastaavat kirjanpidon tilit osoittivat tilinpäätöksissä.

Tarkastushan siitä seurasi.

Olympiakomitea kestää 435 078 euron menetyksen, mutta miten korjata imagotappio sekä kolhut uskottavuudessa ja arvostuksessa. Olympiakomiteaa on pidetty osaavana, jämptinä, puolueettomana ja lahjomattomana instituutiona, jossa sääntöjä ja pykäliä noudatetaan prikulleen ja jokainen euro käytetään taiten ja tehokkaasti.

Nyt paljastui, että Olympiakomiteassa ollaankin eletty maan tavan mukaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut