Maahanmuuttajissa vain hieman enemmän miehiä kuin naisia

Turvapaikansaajat muuttavat sukupuolijakaumia vain hitusen, arvioi väestöasiantuntija.

Suomessa asui toissavuonna 322 700 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Se vastasi 5,9 prosenttia koko väestöstä. Mika Horelli

Outi Laatikainen

Suomessa asuvissa maahanmuuttajissa on vain hieman enemmän miehiä kuin naisia.

Maassamme asui toissavuonna 322 700 ulkomaalaistaustaista henkilöä. Heistä miehiä oli 50,7 ja naisia 49,3 prosenttia. Yliaktuaari Marja-Liisa Helminen Tilastokeskuksesta kirjoittaa Tieto&Trendit-artikkelissaan, että mainittu miesten osuus erosi suomalais­taustaisten miesten osuudesta (49,1 prosenttia) vain noin 1,5 prosentti­yksikköä.

Suomessa on keskustelu siitä, että turvapaikanhakijoista valtaosa on nuoria miehiä. Helminen kirjoittaa, että kokonaisuudessa maamme ulkomaalaistaustaisten sukupuolijakauma ei siis eroa suuresti suomalais­taustaisista.

Helmisen mukaan sukupuoli­jakauma toki vaihtelee maahan­muuttaja­väestön sisällä taustamaan mukaan. Suurin miesenemmistö vuonna 2014 oli brittiläis-, nigerialais- ja nepalilais­taustaisilla. Suomessa asuvista brittiläis­taustaisista miehiä oli 81 ja nigerialais- ja nepalilais­taustaisista 73–74 prosenttia. Selvästi suurin naisenemmistö oli thaimaalais­taustaisissa, 86 prosenttia, ja filippiiniläis­taustaisissa, 73 prosenttia. Syntyperän taustamaalla tarkoitetaan henkilön vanhempien syntymämaata tai sen tiedon puuttuessa henkilön omaa syntymämaata.

Miten turvapaikansaajat vaikuttavat?

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tuli viime vuonna 32 476 turvapaikanhakijaa ja heistä 81 prosenttia oli miehiä. Arvioiden mukaan hakijoista 30–40 prosenttia (10 000–13 000) saanee myönteisen päätöksen eli luvan jäädä Suomeen.

Helminen pohtii, miten sukupuolten osuudet muuttuvat, kun väestöön lisätään vaikkapa 10 000 ulkomaalais­taustaista henkilöä, joista 80 prosenttia on miehiä.

– Jos arvioidaan, että turvapaikan saaneista noin 80 prosenttia olisi miehiä kuten hakijoistakin, miesten osuus ensimmäisen polven ulkomaalais­taustaisessa väestössä nousisi 50,6 prosentista 51,6 prosenttiin eli yhden prosentti­yksikön. Koko väestön keskuudessa (miesten) osuus nousisi 49,2 prosentista 49,3 prosenttiin eli 0,1 prosenttiyksikköä, Helminen kirjoittaa.

Yliaktuaari painottaa, että laskelma on summittainen. Se ei ota huomioon esimerkiksi sitä, miten paljon Suomeen tuli viime vuonna muita maahanmuuttajia. Lisäksi arvio miesten 80 prosentin osuudesta saattaa olla yläkantissa.

Turvapaikanhakijoista väestö­tilastoon päätyvät vain turvapaikan saaneet ja hekin yleensä vasta sitten, kun ovat saaneet Suomesta turvapaikan ja oleskeluluvan ja sen myötä kotikunnan.

Lähde: Tilastokeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.