Työn tuottavuus kääntyi kasvuun - vauhti hidastunut voimakkaasti

Ennakkotietojen mukaan työn tuottavuus kasvoi toissavuonna 0,4 prosenttia koko kansantaloudessa.

Suomen talouskasvun keskeinen piirre on tuottavuuden kasvun suuri merkitys. Risto Aalto

Outi Laatikainen

Työn tuottavuus kääntyi toissavuonna kasvuun, kertoo Tilastokeskus. Kasvuvauhti oli ennakkotietojen mukaan 0,4 prosenttia koko kansantaloudessa. Vuonna 2013 työn tuottavuus ei kasvanut, ja vuonna 2012 se väheni 2,1 prosenttia.

Kokonaistuottavuus sen sijaan supistui myös toissavuonna, mutta selvästi vähemmän kuin parina edellisenä vuonna: 0,1 prosenttia koko kansantaloudessa. Vuonna 2013 kokonaistuottavuus väheni 0,7 ja vuonna 2012 2,5 prosenttia.

Pitkän aikavälin trendikasvu osoittaa, että työn tuottavuuden kasvuvauhti on hidastunut voimakkaasti 1990-luvun puolivälin jälkeen ja kokonaistuottavuuden kasvu kääntyi selvään laskuun vuoden 2000 jälkeen. Työn tuottavuus kasvoi 1990-luvun puolivälissä vielä 3–3,5 prosenttia vuodessa. Yksittäisinä vuosina myöhemmin (2000, 2004, 2007 ja 2010) vuosikasvut ovat silti olleet kolmen–neljän prosentin luokkaa. Kokonaistuottavuus kasvoi ennen vuotta 1993 keskimäärin 2,1 prosenttia ja vuodesta 1993 vuoteen 2000 keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa.

Tuottavuus kuvaa tuotosten ja niiden aikaansaamiseksi käytettyjen panosten suhdetta. Tuottavuus paranee, jos resursseja vähennetään ja samalla tuotos säilyy ennallaan tai resurssit pidetään ennallaan mutta tuotosten määrä kasvaa. Suomen talouskasvun keskeinen piirre on ollut etenkin toisen maailmansodan jälkeen tuottavuuden kasvun suuri merkitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.