Verkkomarkkinoiden tyrskyt tuovat epävarmuutta Nokian näkymiin

Alcatel-Lucentin haukkaus näyttää hyvin ajoitetulta .

Olli Kuivaniemi / STT

Verkkomarkkinoiden tyrskyt tuovat epävarmuutta Nokian näkymiin. Samaan aikaan yhtiö käy läpi isoa murrosta, kun se sulattelee Alcatel-Lucentin ostoa. Muutama vuosi sitten syöksykierteessä ollut yhtiö on yrityskaupan myötä kuoriutunut vankaksi verkkoyhtiöksi.

Nokian tänään julkaistu osavuositulos sisälsi ensimmäistä kertaa myös Alcatel-Lucentin. Markkinoilla tulosluvut eivät aiheuttaneet suuria heilahduksia. Nokian osake oli pörssissä yhdentoista aikaan noin parin prosentin laskussa.

Inderesin analyytikko Mikael Rautanen pitää Nokian tulosjulkistuksen yhteydessä antamaa arviota näkymistä aika varovaisena.

– Siihen liittyy kaksi tekijää. Toisaalta yleisen markkinatilanteen heikkous erityisesti langattomissa verkoissa, mikä nähtiin alkuvuonna ja mikä tulee jatkumaan loppuvuonna. Toisaalta miten Alcatel-Lucent-integraatio tulee vaikuttamaan käytännön operatiiviseen toimintaan, Rautanen sanoi.

Verkkomarkkinoiden vire on ollut talvella heikko ja muun muassa Nokian suurimman kilpailijan, ruotsalaisen Ericssonin alkuvuosi sujui kehnosti. Rautasen mukaan markkinatilanne tuo verkkoyhtiöille lisää paineita tehostaa toimintaansa.

– Paine tehostaa toimintaa on kasvanut. Ericssonkin kiristää lisää säästöruuvia ja uudelleen organisoi toimintaansa, Rautanen sanoi. 

Nokian ja Alcatel-Lucentin yhdistyminen myllertää yhtiötä uusiksi, ja yhtiö on aiemmin keväällä kertonut mittavista yt-neuvotteluista. Tänään Nokia viilasi hiukan ylöspäin arvioitaan Alcatel-Lucentin tuomista synenergiahyödyistä. Yhtiö arvioi nyt saavuttavansa yli 900 miljoonan euron synergiaedut vuoden 2018 aikana.

– Alcatel-Lucentin kaupan ajoitus oli todella hyvä. Jos Nokialla ei nyt olisi Alcatel-Lucentin tuomia uusia liiketoimintoja, niin liikevaihdon laskuprosentin olisivat huomattavasti rumempia. Langattomissa verkoissa liikevaihto tippui 15 prosenttia. Se kertoo siitä, mikä olisi Nokian suunta ilman Alcatel-Lucentia, Rautanen sanoi.

Nokian oikaisema ei-IFRS-liiketulos oli tammi-maaliskuussa 345 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 276 miljoonaa euroa. Markkina-ennusteissa oli laaja haarukka Nokian tuloksen suhteen ja osin Nokian tulos jäi odotuksista. Rautasen arvion mukaan tulos oli kuitenkin hyvin haarukassa.

Kansainvälisen IFRS-kirjanpitokäytännön mukaisesti laskettuna Nokia teki alkuvuonna 712 miljoonaa euroa liiketappiota. Tässä luvussa on mukana muun muassa Alcatel-Lucent-kauppaan liittyviä kuluja, joita ei-IFRS-tulos ei sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.