Danske Bank: Ensiasunnon ostajien määrä tippunut, yhä useampi nuori asuu vuokralla

"Tämän päivän ensiasunnon ostajille on tutkimuksemme mukaan tärkeää, ettei kaikki raha mene lainanlyhennyksiin, vaan että on varaa elää monipuolista elämää ja vaikkapa matkustella."

Nuoret ovat varovaisia asuntoasioissa. Vuodesta 2006 vuoteen 2014 ensiasunnon ostajien määrä vähentyi 41 prosenttia. Tervo Johannes

Iida Muhonen

Ensiasunnon ostajien määrä on romahtanut vajaassa kymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt vuodesta 2006 vuoteen 2014 peräti 41 prosenttia.

Danske Bankin mukaan ensiasunnonostajat passivoituivat finanssikriisin jälkeen. 20–29-vuotiaat valitsevatkin yhä useammin kodikseen vuokra-asunnon.

– Tämä on huolestuttavaa, sillä ensiasunnon ostajien aktiivisuudella on nuorten oman tulevaisuuden lisäksi myös laajempi yhteiskunnallinen merkitys: ensiasunnon ostajat tehostavat asuntokauppaa ja myös tuovat uutta kysyntää, joka voi lisätä rakentamisen tarvetta ja siten pitää talouden pyöriä pyörimässä, Danske Bankin kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen kommentoi tiedotteessa.

Danske Bankin selvityksen mukaan ensimmäistä asuntoa ostavalle on yhä tärkeämpää, ettei asuntolainan lyhentäminen haukkaa kaikkia käytössä olevia rahoja. Nuoret haluavat, että rahaa on myös muiden unelmien toteuttamiseen.

– Tämän päivän ensiasunnon ostajille on tutkimuksemme mukaan tärkeää, ettei kaikki raha mene lainanlyhennyksiin, vaan että on varaa elää monipuolista elämää ja vaikkapa matkustella. Lisäksi ajatellaan, että säästöjä kannattaa kerryttää muutenkin kuin vain asuntoa maksamalla. Meillä on siis liikkeellä uusi sukupolvi, joka tarvitsee nyt rohkaisua asunnonostoaikeidensa toteuttamiseen, henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo Danske Bankista sanoo.

Danske Bank onkin aloittanut kampanjan nuorten rohkaisemiseksi asuntokaupoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.