Kiina-hurmos hävisi Suomesta kummallisen myöhään

Asiantuntijan mukaan moni Suomessa odotti vielä viime vuonna, että Kiinan talouskasvu kiihtyy selvästi.

Matti Pietiläinen

Kiinan talouskasvun hidastuminen on ollut näköpiirissä jo pidemmän aikaa, mutta se meni Suomessa jakeluun vasta viiveellä.

– Vielä viime vuonnakin oli sellainen tilanne, että monet odottivat Kiinan kasvun kiihtyvän vielä selvästi. Nyt yleinen mieliala on se, että kasvu hidastuu, joten näkymä on paljon paremmin balanssissa, sanoo Kiinaan erikoistunut ekonomisti Juuso Kaaresvirta Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Suomalaisten liiallisen Kiina-hurmokseen törmäsi myös Kiinassa.

– Pahin Kiina-hurmos on mennyt ohi. Aiemmin ihmiset soittelivat Suomesta, että nyt pitää päästä Kiinaan. Miettimättä mitään he ajattelivat, että sinne pitää päästä, koska talous kasvaa ja rahaa tulee. Nyt tulijat ovat miettineet enemmän. He ovat valmistautuneempia ja ymmärtävät, ettei pikavoittoja ole saatavissa, China operations support Co:n toimitusjohtaja Lasse Liukkonen kertoo puhelimitse Shanghaista.

Hänen mukaansa hurmoksellisuus on hävinnyt hiljalleen vuoden, parin sisällä.

Liukkosen yritys avustaa Kiinasta käsin suomalaisten yritysten toimimista Kiinassa.

Kiinan talouskasvu hidastuu tänä ja ensi vuonna kuuden prosentin paikkeille Suomen Pankin ennusteen mukaan. Vuonna 2018 kasvu olisi vain viiden prosentin luokkaa.

– Näkemyksemme on, että kasvu jatkaa siitäkin hidastumistaan. Meidän skenaariossa näkymä on positiivinen. Kasvu hidastuu maltillisesti eikä tule mitään suurta rysäystä. Sekin on Kiinan tapaisessa maassa kuitenkin mahdollista, että sattuu jotain isompaa, Kaaresvirta sanoo.

Hän muistuttaa kiinalaisten yritysten suuren velkaantumisasteen ja viime aikoina heikentyneen tuloskunnon muodostamasta riskialttiista yhtälöstä.

Viisivuotissuunnitelma on Kiinassa merkittävä

Kiinassa keskushallinnon viisivuotissuunnitelmalla on yhä iso taloutta ohjaava merkitys.

Talouslehti Economistin analyysin perusteella vuosien 2016–2020 suunnitelmakaudella suositaan esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, ilmailuun, robotiikkaan, lääketieteeseen, bioteknologiaan, viihteeseen ja turismiin kytkeytyvää liiketoiminta.

–Kiinan tulevat painopisteet sopivat hyvin suomalaiseen osaamiseen ja tarjontaan. Pienetkin mahdollisuudet Kiinassa ovat suhteellisesti erittäin suuria suomalaisille yrityksille, sanoo Shangaista tavoitettu Finpron Itä-Aasian toimintojen johtaja Jaani Heinonen.

Uuden suunnitelmakauden kärsijöinä taas ovat esimerkiksi hiili- sekä teräs- ja metalliteollisuus.

Kaaresvirtakin panee painoa Kiinan virallisille pyrkimyksille.

– He yrittävät kasvattaa kotimaista kulutusta ja palvelusektoria. Jos haluaa seurata sellaisia sektoreita, jotka mahdollisesti kasvavat hyvin nopeasti, sellaisia ovat palvelut ja kulutus. Investointien kasvu tulee hidastumaan. Se on vääjäämätön kehityskulku, hän vakuuttaa.

Suurin viime aikojen muutos Kiinassa toimivien yritysten käytännön elämässä liittyy kuitenkin Liukkosen mukaan rahan liikkumiseen.

– Rahan saaminen Kiinasta ulos on vaikeutunut. Kiinassa kauppaa käyvien yritysten on ollut vaikeampi kotiuttaa voittoja Kiinasta kotimaahansa, hän valottaa.

Taustalla on lähiaikoina kiihtynyt pääoman pako Kiinasta kansainvälisiin turvasatamiin, mitä Kiinan viranomaiset pyrkivät hillitsemään.

Kaikki haastateltavat muistuttavat, että maakuntien ja jo kaupunkien talouskehitys Kiinan sisällä vaihtelee todella paljon.

Liukkosen neuvo Kiinan markkinoita miettivälle yrittäjälle on yksinkertainen. Kannattaa vähentää Kiinan talouskehityksestä kertovaa uutisointia ja tutkia aivan omista lähtökohdista, miltä oma bisnes maassa näyttäisi.

– Suhdanteet ovat muutenkin huono tekosyy siihen, miten yrityksillä menee. Hyvät ja aktiiviset yritykset pärjäävät. Esimerkiksi hissiyhtiö Konetta on ollut upea seurata. Heillä kauppa käy edelleen, Liukkonen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.