Euromaat puntaroivat Kreikan velkahelpotuksia

Myös Suomen hallituksen linja on, ettei velkahelpotuksiin ole välitöntä tarvetta.

Takaisinmaksuaika on jo tässä vaiheessa erittäin pitkä, sanoi Stubb. Markku Ulander / Lehtikuva

Annu Marjanen / STT

Kreikan velkahelpotukset nousevat tänään puheenaiheeksi, kun euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysseliin. Tarkoituksena on arvioida Kreikan lainaohjelman etenemistä ja keskustella alustavasti maan velkataakan mahdollisesta keventämisestä.

Kreikka on vaatinut pitkään velkahelpotuksia, mutta lainoittajat ovat lykänneet asiaa jatkuvasti tuonnemmaksi. Viime vuonna euromaiden johtajat sopivat, että Kreikan velan nimellisarvoa ei leikata. Velkojen laina-aikoja saatetaan kuitenkin pidentää ja korkoja alentaa. Mittavaa huojennusta toimet eivät Kreikalle toisi.

– Tällä hetkellä Kreikan velanhoitokustannukset ovat lähes olemattomat. Takaisinmaksuaika on jo tässä vaiheessa erittäin pitkä, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kokoukseen tullessaan.

Edellisen kerran Kreikalle myönnettiin vastaavia velkahelpotuksia vuonna 2012.

Lainoittajilla on vahvoja erimielisyyksiä uusien velkahelpotusten tarpeesta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan ne ovat välttämättömiä. Etenkin Saksa on suhtautunut huojennuksiin nihkeästi.

Myös Suomen hallituksen linja on, ettei velkahelpotuksiin ole välitöntä tarvetta. Stubbin mukaan asiaa voidaan harkita vasta sen jälkeen, kun Kreikan tukiohjelman ensimmäinen väliarvio on paketoitu ja sen ehdot on pantu toimeen.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloemin mukaan velkahelpotuksista olisi syytä päästä sopuun seuraavassa kokouksessa parin viikon päästä.

Euromaat haluavat puhdistaa pöydän Kreikka-neuvotteluilta ennen kuin Britannia äänestää kesäkuussa EU-jäsenyytensä jatkosta. Kreikan euroeropuheita ei haluta ruokkia samaan aikaan kun keskustellaan Britannian mahdollisesta EU-erosta.

Kreikan lainoittajien erimielisyydet ovat hidastaneet maan tukiohjelman etenemistä. Kreikka ei ole saanut uutta tukilainaa viime vuoden jälkeen, sillä lainaohjelman ensimmäistä väliarviota ei ole saatu valmiiksi.

– Asiat menevät tällä hetkellä oikeaan suuntaan, mutta ei varmaan kannata odottaa minkäännäköisiä ihmeitä tältä päivältä, Stubb sanoi.

– EU-neuvotteluissa tunnelma on aika kireä ennen suuria päätöksiä.

Kreikan parlamentti hyväksyi myöhään eilisiltana lainoittajien vaatiman säästöpaketin, jolla leikataan korkeimpia eläkkeitä sekä korotetaan sosiaalimaksuja ja veroja. Kreikan hallitus toivoo, että uusien säästötoimien hyväksyminen edesauttaa uuden tukilainan saantia.

Kreikalla erääntyy heinäkuussa 3,5 miljardin euron lainaerä, josta maan ei uskota selviävän ilman uutta tukea.

Laajasti vastustetut säästöt hyväksyttiin Kreikan parlamentissa niukalla enemmistöllä. Hallituskoalition Syriza-puolueen ja Itsenäisten kreikkalaisten kaikki 153 kansanedustajaa äänestivät säästöjen puolesta. Tämä riitti juuri ja juuri, sillä parlamentissa on 300 paikkaa.

Keskeinen oppositiopuolue Uusi demokratia äänesti odotetusti säästöjä vastaan.

Eilen Kreikassa järjestettiin myös suuria mielenosoituksia säästöjä vastaan. Ateenan keskustaan oli tuotu paljon poliiseja, jotka käyttivät kyynelkaasua protestoijia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.