Yritysten näkymät Venäjällä yhä synkät: "Kannattaa olla hereillä mutta varovainen"

Toiveikkuuden taustalla ovat hiljalleen vahvistuneet talouskasvuennusteet sekä ruplan kurssin vakiintuminen.

Rekolaisen mukaan kysyntää löytyy varsinkin elintarviketeollisuuden, maatalouden sekä metsäteollisuuden koneille ja laitteille Irene Stachon / Lehtikuva

Anniina Luotonen / STT

Suomalaisyritysten kannattaa tähytä varovasti Venäjän-kaupan mahdollisuuksia, arvioi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen. Hän muistuttaa, että murrosvaiheessa markkinoita jaetaan aina uudelleen.

– Nyt kannattaa olla hereillä mutta varovainen. Markkinoille ei kannata lähteä suin päin, jos ei ole varma liiketoimintaympäristöstä, Rekolainen sanoo.

Ohje saa tukea kauppakamarin maanantaina julkaistusta barometrista, jonka mukaan Venäjän-tuntijoiden odotukset maan talouden kehityksestä ovat yhä synkät, mutta eivät niin murheelliset kuin aiemmin. Kyselyyn vastanneista 31 prosenttia odottaa yrityksensä liiketoiminnan Venäjällä kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. Viime syksynä osuus oli 21 prosenttia.

Toiveikkuuden taustalla ovat hiljalleen vahvistuneet talouskasvuennusteet sekä ruplan kurssin vakiintuminen.

– Kurssi on yhä heikko, mutta se ei ole niin ennustamaton kuin aiemmin. Myös odotukset öljyn hinnan suhteen ovat vahvistuneet.

Paras asema on yrityksillä, jotka toimivat maan sisällä, kun taas vientiyrityksillä on vaikeampaa.

Rekolaisen mukaan kysyntää löytyy varsinkin elintarviketeollisuuden, maatalouden sekä metsäteollisuuden koneille ja laitteille, koska Venäjällä investoidaan omaan tuotantoon viennin korvaamiseksi.

Venäjän-kaupan barometrin tiedot perustuvat noin 300:aan Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenyrityksen edustajan haastatteluun.

Lapissa toivotaan, että mahdollisuuksia löytyisi varsinkin Murmanskin ja Arkangelin alueilta.

Lapin kauppakamarin toimitusjohtajan Timo Rautajoen mukaan Murmanskin kehityshankkeille on löytynyt hyvin rahoitusta heikosta taloustilanteesta huolimatta. Murmansk on Venäjälle merkittävä paitsi arktisen sijaintinsa takia myös siksi, että se on sotilaallisesti tärkeä alue. Arkangelin alue saa tukea puolestaan kiinalaisinvestoinneista.

– Tässä on katseltu ihan tarpeeksi. Suomalaisyritysten kannattaa nyt arvioida, mitä mahdollisuuksia siellä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.