SVT: Wallenbergien sijoitusyhtiö kärähti verotarkastuksessa

Verottaja katsoo, että yksi konsernin yhtiöistä on väärin perustein vähentänyt voitostaan yli miljardi kruunua korkoja vuonna 2013.

STT

Ruotsin talouselämän suurvaikuttaja, Wallenberg-suvun sijoitusyhtiö Investor on jäänyt kiinni verotarkastuksessa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Verottaja katsoo, että yksi konsernin yhtiöistä on väärin perustein vähentänyt voitostaan yli miljardi kruunua korkoja vuonna 2013. Verottaja vaatii yhtiöltä 240 miljoonan kruunun (noin 25 miljoonan euron) lisäveroja.

SVT:n mukaan kyseessä on terveydenhoidossa käytettäviä kertakäyttötuotteita valmistava Mölnlycke Health Care, johon Investor sijoitti vuonna 2007. Yhtiöt ovat verottajan mukaan tehneet korkovähennyksiä väärin perustein. Investor on torjunut syytökset ja on valittanut veronkorotuksesta hallinto-oikeuteen.

Ruotsi tiukensi sääntöjä korkovähennyksistä porvarihallituksen aikana vuonna 2013. Maan elinkeinoelämä vastusti muutoksia kiihkeästi.

SVT:n mukaan Investor ja Mölnlycke Health Care hyödynsivät siirtohinnoittelua siten, että tytäryhtiö otti emoyhtiöltä korkeakorkoisia lainoja. Korot vähennettiin voitoista, eikä tytäryhtiö maksanut juuri ollenkaan veroja.

Wallenbergien Investor hallitsee merkittävää osaa Ruotsin talouselämästä. Se omistaa muun muassa Astra Zenecaa, ABB:tä, Atlas Copcoa, Electroluxia, Ericssonia, SEB:tä, Husqvarnaa ja Nasdaqia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.