Yrittäjien Pentikäinen: Nykyisistä luottamusmiehistä kannattaisi luopua

Yrittäjien tuore toimitusjohtaja perustelee lisää alkuviikosta keskustelua herättänyttä näkemystään.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avasi tiistain Kauppalehdessä keskustelua henkilöstön edustuksesta työpaikoilla. Pertti Louhelainen

Teppo Koskinen

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan henkilöstön valitsema henkilöstöedustaja olisi työpaikoille tasa-arvoisempi vaihtoehto kuin ammattiliiton luottamusmies. Ammattiliiton jäsenistä valittu luottamusmies saattaa edustaa yrityksen henkilöstön vähemmistöä ja pahimmillaan jopa syrjäyttää henkilöstön muuten valitseman edustajan yrityksen johdon kanssa käytävissä neuvotteluissa, Pentikäinen kirjoittaa tänään julkaistussa blogikirjoituksessaan.

Pentikäisen mukaan ongelmat voitaisiin ratkaista valitsemalla työpaikalla henkilöstön edustaja, jonka kanssa paikalliset neuvottelut käytäisiin. Työntekijät edustautuisivat tasa-arvoisemmin henkilöstöedustajan välityksellä.

Pienemmissä yrityksissä asioista voitaisiin Pentikäisen hahmottelemana sopia ilman edustajaa, joissain tapauksissa työpaikalla voisi olla sekä henkilöstöä edustava työntekijä että luottamusmies.

Pentikäinen perustelee esitystään myös luvuilla: hänen mukaansa joka kolmas palkansaaja ei kuulu ammattiliittoon, eikä valtaosa työnantajayrityksistä ole järjestäytynyt.

– Ehdotuksella ei haluta rapauttaa ammatillista järjestäytymistä tai vähätellä luottamusmiehiä. Ay-toiminta on tärkeää. Itsekin olen joskus ollut pääluottamusmies. Mutta tärkeää on myös varmistaa, että jokaisella työntekijällä on tasavertainen vaikutusvalta omalla työpaikallaan. Se vastaa myös perustuslakiin kirjattua järjestäytymisvapautta. Pentikäinen kirjoittaa.

Pentikäinen arvosteli alkuviikosta Kauppalehdessä Elinkeinoelämän keskusliiton ja palkansaajakeskusjärjestöjen sitoutumista luottamusmiesjärjestelmään. Blogissaan hän korostaa, ettei kyse ollut Suomen Yrittäjien linjasta vaan keskustelunavauksesta.

– Yrittäjäjärjestö ei ole käsitellyt asiaa omassa hallinnossaan. Esitys on kuitenkin tehty vakavalla mielellä, hän kirjoittaa.

Lähteet:

Mikael Pentikäisen blogi

Kauppalehti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.