Tutkimus: Yritys voi menestyä missä päin Suomea tahansa

Suomalaisyritysten kannattavuudessa ei ole havaittavissa suuria alueellisia eroja, kertoo VATT:n tutkimus.

Yritykset ovat tuottavampia keskittyneillä alueilla, mutta suuremmissa kaupungeissa kilpailu on kovempaa ja kustannukset ovat korkeampia. Kari Rouhiainen

Outi Laatikainen

Suomalaisyritysten kannattavuudessa ei ole havaittavissa suuria alueellisia eroja, selviää Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksesta. Vastaavia eroja ei ole havaittavissa myöskään yritysten todennäköisyydessä poistua markkinoilta.

– Yritykset voivat menestyä eri puolilla Suomea, mutta tehokkuusetuja saadaan parhaiten silloin, kun yritykset keskittyvät maantieteellisesti kohtuullisen lähelle toisiaan, kertoo tutkimuksen tehnyt erikoistutkija Saara Tamminen VATT:stä.

Vaikka yritykset ovat tuottavampia keskittyneillä alueilla, niin suuremmissa kaupungeissa kilpailu on kovempaa ja kustannukset ovat korkeampia. Nämä eri vaikutukset johtavat siihen, että suuria kannattavuuseroja ei synny. Yritysten kannattavuudessa ei havaittu merkittäviä alueellisia vaikutuksia edes vuosien 2008–2010 globaalin kysyntälaman aikaan. Lamasta kärsivät erityisesti suurimpiin kaupunkeihin keskittyneet vientiyritykset.

Suomessa keskustellaan, kannattaako maassa harjoittaa hajauttavaa vai keskittävää aluepolitiikkaa. VATT:n mukaan keskustelijat kommentoivat osin eri asioita. Taloustieteilijät keskittyvät perinteisesti tuottavuuteen eli tehokkuuteen, kun taas liiketaloudessa yritysten menestystä mitataan muillakin mittareilla, kuten kannattavuudella, vakavaraisuudella ja maksuvalmiudella. Tutkimusten perusteella yritykset sijoittuvat sinne, missä on kannattavaa toimia, ja menestyä voi eri puolilla maata.

Tamminen ei tutkinut suoranaisesti aluetukia yrityksille, mutta tulosten perusteella niiden käyttöä ei silti voida perustella. Julkisia varoja saatetaan käyttää aluetukina myös ei-kannattavien yritysten pystyssä pysymiseen, ja samalla keskittymisestä saatavat tehokkuusedut jäävät saamatta.

Tutkimus on julkaistu Papers in Regional Science -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.