Suomi junnaa sitkeästi EU-talouden peränpitäjänä

Suomen talouskehitys on EU-maiden surkeinta. Pekka Sakki

Annu Marjanen, Olli Kuivaniemi / STT

Suomen kasvunäkymät pysyvät sitkeästi EU-maiden häntäpäässä, arvioi EU:n komissio kevätennusteessaan. Suomelle ennakoidaan tälle ja ensi vuodelle 0,7 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvu on EU-maiden hitainta. Tänä vuonna vain Kreikka jää Suomen taakse.

Komissio on ollut erityisen huolissaan Suomen velkasuhteen kasvusta. Ensi vuonna julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on liki 67 prosenttia. Ennustetta on hilattu hieman ylöspäin alkuvuodesta. EU-sääntöjen mukaan velkasuhde ei saisi nousta yli 60 prosentin rajan.

Budjettivajeen Suomi on sen sijaan saanut painettua EU-sääntöjen sallimiin rajoihin. Tälle vuodelle ennakoidaan 2,5 prosentin ja ensi vuodelle 2,3 prosentin alijäämää. Lukema ei saisi ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta.

Euroalueelle ennakoidaan tälle ja ensi vuodelle vajaan kahden prosentin talouskasvua.

– Euroalueella toipuminen on epätasaista, sekä jäsenmaiden välillä että yhteiskunnan heikoimpien ja vahvimpien välillä, sanoo talouskomissaari Pierre Moscovici tiedotteessa.

Kitulias kasvu vie pohjaa työllisyystavoitteelta

Suomen kitulias talouskasvu nakertaa pohjaa hallituksen työllisyystavoitteilta. Työ- ja elinkeinoministeriön tiistaina julkaistu ennuste näkee pientä kajastusta työllisyystilanteessa tälle ja ensi vuodelle. Ennusteen mukaan työllisten määrä kääntyy kasvuun, mutta niukasti. Lisäksi työttömyyden kasvu on pysähtymässä, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä sen sijaan nousee.

Hallitus tavoittelee hallituskauden aikana työllisten määrän lisäämistä 110 000 henkilöllä. Jotta työllisyystavoitteeseen voidaan päästä, niin tarvitaan selvästi nykyistä tukevampaa talouskasvua. Neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo arvioi, että jos uudet työpaikat painottuvat palveluihin, niin pienempikin talouskasvu voi riittää. Hän arvioi, että tarvitaan lähelle kahden prosentin talouskasvua loppuvaalikaudelle, jotta työllisyystavoitteeseen voidaan päästä.

– Se on karkea laskelma, jotkut ovat esittäneet korkeampiakin lukuja, Alatalo sanoi.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) uskoo edelleen, että työllisyystavoitteeseen voidaan päästä.

– Se vaatii kyllä kaikessa onnistumista. Pitää olla realisti, se on kivikova tavoite, Lindström sanoi.

Hänen mukaansa tilannetta ei ratkaista yksittäisillä toimenpiteillä, vaan niiden summana.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut