Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Greenpeace: EU:n ja USA:n kauppasopimus uhkaa ympäristöä ja kuluttajia

Greenpeace julkaisi EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluja koskevia dokumentteja lehdistötilaisuudessa Berliinissä maanantaina. John MacDougall - Lehtikuva / AFP

Antti Autio /STT

Ympäristöjärjestö Greenpeace on julkaissut EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluja koskevia dokumentteja, joiden mukaan ympäristönsuojelua ja kuluttajien suojaa ollaan heikentämässä.

Greenpeacen mukaan dokumentit osoittavat, että suuryrityksille taataan mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin jo aikaisessa vaiheessa. Sen sijaan kansalaisyhteiskunnalla on vain pienet mahdollisuudet vaikuttaa neuvotteluihin.

– On aika keskeyttää neuvottelut, dokumentit paljastanut Hollannin Greenpeace vaatii tiedotteessaan.

EU ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan kauppasopimuksesta, jonka tarkoitus on alentaa tulleja ja purkaa muita kaupan esteitä. Tavoitteena on, että neuvottelut saataisiin päätökseen tämän vuoden puolella. Neuvoteltavana oleva sopimus tunnetaan nimellä TTIP.

Greenpeace kertoo paljastamiensa dokumenttien sisältävän esimerkiksi heikennyksiä ilmastonsuojeluun. Varovaisuusperiaatetta ei ole mainittu, mikä merkitsee muun muassa sitä, ettei valvovien viranomaisten kyky riitä valvomaan vaarallisten aineiden käyttöä.

Greenpeace vuosi dokumentit saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle sekä NDR- ja WDR-yleisradiokanaville.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kiistää Greenpeacen väitteet. Hänen mukaansa kyse on väärinkäsityksistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Malmström kertoo, että Greenpeacen julkaisemat asiakirjat kertovat vain EU:n ja Yhdysvaltain neuvotteluasemista. Hän vakuuttaa, ettei EU:n tekemä kauppasopimus milloinkaan alenna kuluttajien suojaa, elintarvikkeiden turvallisuutta ja ympäristösuojelua.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut