Suomi siirtyy loppuvuodeksi tuontienergian varaan

Kotimaisen energian hyödyntäminen päättyy laskennallisesti toukokuussa.

Hallituksen tavoitteena on nostaa kotimaisen energian osuus 55 prosenttiin ensi vuosikymmenellä. Timo Mustalampi

Outi Laatikainen

Kotimaisen energian hyödyntäminen päättyy laskennallisesti toukokuussa, kertoo Bioenergia ry. Loppuvuoden Suomi toimii tuontienergian varassa.

Bioenergia ry luonnehtii energiatuonnin vaikutusta Suomen talouteen merkittäväksi. Tilastokeskuksen mukaan 2010-luvulla energiatuotteita on tuotu Suomeen vuosittain neljällä–kahdeksalla miljardilla eurolla enemmän kuin niitä on viety. Yhdistys vertaa summaa vaikkapa sote-uudistukseen, jolla tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä.

Suomen käyttämästä energiasta 39 prosenttia on kotimaista ja 61 prosenttia ulkomaista energiaa. Tuontienergiasta noin 60 prosenttia tulee Venäjältä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa kotimaisen energian osuus 55 prosenttiin 2020-luvulla. Kotimainen energia saadaan metsäenergiasta ja muista uusiutuvista energialähteistä sekä turpeesta. Puun osuus Suomen kaikesta energiasta oli viime vuonna jo yli neljännes.

– Kotimainen energia työllistää, ja suuri osa työpaikoista syntyy haja-asutusalueille. Bioenergia-ala on arvioinut välittömien ja välillisten työpaikkojensa määräksi tällä hetkellä 30 000. Samalla kotimainen energia parantaa huoltovarmuutta kriisitilanteissa ja hintavaihtelun osalta, sanoo Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut