Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri: Velvollisuus sotilasaputehtäviin toteutuu

Jussi Niinistön mukaan suomalaissotilaita tuskin lähetetään sotimaan Euroopan ulkopuolella.

Puolustusvoimien ammattisotilaille tulee uudessa laissa velvollisuus osallistua kansainvälisiin sotilasaputehtäviin. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vahvisti Keskisuomalaiselle tiistaina, että osallistumisvelvollisuus sisältyy hallituksen piakkoin antamaan lakiesitykseen eduskunnalle.

Puolustusvoimien henkilöstöjärjestöistä sekä Upseeriliitto että Aliupseeriliitto ovat edellyttäneet, että uudentyyppisiin kansainvälisiin tehtäviin osallistumisen pitäisi olla henkilöstölle kriisinhallinnan tavoin vapaaehtoista.

– Kun Suomi sitoutuu tiettyihin velvoitteisiin, tulee meillä olla mahdollisuus täyttää kyseiset velvollisuudet. Minusta on luonnollista, että Puolustusvoimien henkilöstö ja siellä erityisesti ammattisotilaat täyttävät valtiojohdon heille antamat tehtävät, Niinistö sanoi.

Hän myös totesi, että keskinäisen avunannon tehtävät kuuluvat jo nyt sotilaiden virkavelvollisuuteen. Puolustusvoimien osalta uusi asia ovat sellaiset tehtävät, joissa voidaan käyttää sotilaallisia voimakeinoja.

– Eli aivan normaaleja sotilaiden ammattiin liittyviä asioita, Niinistö kuittaa.

Niinistö pitää epätodennäköisenä, että eduskunta antaisi luvan lähettää uuden lain perusteella suomalaisia sotilaita Euroopan ulkopuolella suoranaisiin taistelutehtäviin.

– Meille esitettävät pyynnöt koskevat varmasti niitä resursseja, joissa meillä on erityistä osaamista. Mielestäni tässä meidän tulee kyetä tarjoamaan kaikkea sellaista osaamista, joita Puolustusvoimien palkatulta henkilöstöltä löytyy.

Niinistön mukaan kyse ei olisi jatkuvasta rotaatiosta ulkomaille.

– Lissabonin sopimus syntyi vuonna 2007, ja vuonna 2015 ensimmäisen kerran Ranska vetosi tuon sopimuksen yhteisvastuulausekkeeseen. Mielestäni nämä vetoomukset ovat aina tapauskohtaisia, eikä niiden yleisyys- tai harvinaisuusastetta pysty ennalta arvioimaan.

Niinistö myös tyrmää henkilöstöjärjestöjen arvostelun siitä, että sotilasaputehtäviin lähetettäisiin kotimaan palvelusehdoilla.

– Nykyiset palvelussuhteen ehdot ovat täysin sovellettavissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Virkaehtosopimuksen mukaiset ehdot ottavat huomioon tehtävien erityispiirteet ja tuottavat virkamiehelle aiheutuneeseen haittaan nähden aivan kohtuullisen lopputuloksen, Niinistö totesi ja jatkoi:

– Nämä keskinäisen avun velvoitteet ovat todennäköisesti sen verran harvinaisia tapauksia, ettei niissä ole tarpeen miettiä rahan käyttöä ensimmäisenä säästönäkökulmasta.

Upseeriliitossa katsotaan, että ulkomaan sotilasaputehtäviin tarvitaan vapaaehtoisesti sitoutuneita ja koulutettuja joukkoja.

Niinistön mukaan vain tätä toimintaa varten koottavien joukkojen muodostaminen olisi erittäin vaikeaa. Tämä johtuu ennalta arvaamattomuudesta liittyen operaatioiden kestoon, tilanteisiin ja tehtäviin paikan päällä.

– Edunvalvontajärjestöillä on luonnollinen tarkoitus neuvotella uusia etuja jäsenilleen, ja tähän tietysti johtaisi erikseen sitoutettavat joukot. Korostan, että meillä on oltava mahdollisuus käyttää kaikkea sitä osaamista, jota Puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä löytyy.

Puolustusministeriön valmisteluvastuulla oleva Puolustusvoimista annetun lain uudistaminen on tarkoitus tuoda valtioneuvostoon toukokuun alussa. Ulkoministeriön valmistelema päätöksentekoa koskeva esitys on jo tällä viikolla valtioneuvostossa.