Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sananvapauden asiantuntija kummeksuu varusmiesten suiden tukkimista

Haastatteluista palvelusaikana päätetään joukko-osastoissa tapauskohtaisesti.

Viestintäoikeuden professori pitää varusmiesten sananvapauden rajoittamista ongelmallisena. Kyse on Porin Prikaatin komentajan päätöksestä, jolla hän kielsi toimittajaa haastattelemasta varusmiehiä.

Yleisradion toimittaja olisi kysynyt varusmiesten mielipidettä suunnitelmasta, jonka mukaan myös varusmiehiä voitaisiin käyttää sotilaallisen yllätyshyökkäyksen torjuntaan.

– Varusmiesten sananvapauden rajoittamiselle ei mielipiteiden ilmaisemisen osalta ole samanlaisia perusteita kuin esimerkiksi silloin, jos kyse olisi sotasalaisuuksien tai kalustoa koskevien tai muiden vastaavien tietojen paljastamisesta tai akuutista kriisitilanteesta, jossa maanpuolustustahdon ylläpitämisellä on korostettu merkitys, sananvapauden asiantuntija, professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan varusmiesten ja sotilaiden sananvapautta voidaan rajoittaa helpommin kuin muiden.

– Haastattelukieltoa voidaan toki perustella sillä, että varuskunta on suljettu alue ja sisäänpääsyä rajoitetaan esimerkiksi koulutus- tai harjoitustilanteen vuoksi. Jos haastattelukielto perustuu puhtaasti siihen, ettei haluta varusmiesten kommentoivan, on asia ongelmallisempi, Korpisaari sanoo.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapaus tarkoittaa oikeutta "ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä."

Puolustusvoimien ohjeistuksen mukaan varusmiehillä ja sotilailla on oikeus antaa haastatteluja medialle. Yleisen palvelusohjesäännön mukaan "esiintyessään julkisuudessa jokaisen sotilaan on muistettava, että vaikka hän itse vastaa mielipiteistään, niiden ja hänen esiintymisensä perusteella muodostuu kuva koko Puolustusvoimista".

Salassa pidettävistä tai vaitiolovelvollisuutta koskevista asioista ei kuitenkaan saa kertoa.

– Varusmiesten haastatteluista palvelusaikana päätetään joukko-osastoissa tapauskohtaisesti. Porissa toimittiin oikein, koska kyse oli operatiiviseen valmiuteen liittyvästä keskeneräisestä asiasta, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Jan Engström toteaa.

Engström ei toisaalta näe estettä varusmiesten haastattelemiseen aiheesta kuin aiheesta, kun kyse on pelkästään varusmiesten mielipiteen kysymisestä.

– Varusmiehemme ovat fiksuja ja valveutuneita, joilta saa yleensä hyvinkin perusteltuja näkemyksiä. Se, että varusmiesten haastattelut kielletään ilman painavaa operatiivista, koulutuksellista tai muuta vastaava syytä, ei ole perusteltua.