Arvio: Melkein liian pahaa kerrottavaksi

Helena Miettinen

Kirjat

Timo Teräsahjo

Paskiaiset

Aarni 2016. 160 s.

Kuntouttavana psykologina toimiva Timo Teräsahjo on novellistina niukan ja jossain määrin arvoituksellisen tyylin kannalla, Samuel Beckettin mieleen tuovasti mutta myös absurdin draaman mestarista eroten.

Absurdeista draamoista Teräsahjokin pohjimmiltaan kirjoittaa. Lukija saa täyttää kertomisen aukkoja ja tarkkaan sanomatta jättämisiä. Tehtävä on riipivä. Jokaisessa Paskiaiset-kirjan kuudessa novellissa on tapahtunut tai tapahtuu jotakin järkyttävää, jopa kammottavaa.

Sana absurdi tarkoittaa järjenvastaista. Teräsahjon novelleissa ihmisten käyttäytymisessä itseään ja toisia kohtaan on rutkasti järjettömyyttä. Juuri sitä mielettömyyttä, jota psykologit työkseen selvittelevät.

Novelleissa on erilaisiin onnettomuuksiin joutuneiden uhrien näkökulma. Yksi tapa uhriutua on mankeloitua perhehelvetissä, kuten teoksen niminovellin minäkertojalle on käynyt.

Paskiaiset-novellin hetki on juuri se, kun minäkertoja alkaa muistaa siihenastisen elämänsä. Tarina ryöppyää esiin vaikuttavasti ja näyttää, miten hullu kohtelu tekee hulluksi.

Lapsen osa sekopäisten aikuisten armoilla on hyytävä, ja koetut kauhut kertautuvat ja uusintavat itseään traumatisoituneessa mielessä. Trauman transsissa ihminen löytää reitin musertaviin olosuhteisiin silloinkin, kun myös muita vaihtoehtoja jo olisi.

Toisenlaista keljua on meneillään kokoelman päättävän Afrikan Emilillä. Hän on vammautunut autokolarissa. Perheen ylipirteä reippauskampanja tympii Emiliä. Hän näkee peilissä pojan, jolla ei voi enää koskaan mennä todella lujaa.

Vai voiko? Teräsahjo ei jätä henkilöitään eikä lukijoitaan aivan tuuliajolle. Siellä sun täällä on sittenkin vihjeitä paremmasta. Joskus siihen riittää aidosti lämmin katse ja käden kosketus.

Paskiaiset on sanataidetta, jossa esteettiset ja eettiset elementit kuuluvat yhteen. Tiukka tyyli antaa lukijan mielikuvitukselle vauhtia ja vihan, pelon ja surun läpi kiirivät kertojaäänet siivittävät moraalivaihteen päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut