Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuplatutkinto, 3 lasta ja ruokafani – tällainen nainen on Stubbin haastaja

Espoolainen Elina Lepomäki, 34, on kouluttautunut ja kielitaitoinen vapauden ihannoija.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi mielivä kansanedustaja Elina Lepomäki on pettynyt hallituksen toimintaan ja huolissaan Suomen tilanteesta. Mikko Stig / Lehtikuva

Outi Laatikainen

Kokoomuksen puheenjohtaja Elina Lepomäki. Näin sanomme ja kirjoitamme parin kuukauden kuluttua, mikäli Alexander Stubb joutuu luovuttamaan valtikkansa lauantaina puheenjohtajakilpaan ilmoittautuneelle haastajalleen. Mutta kuka Elina Lepomäki, 34, on?

Espoolainen Lepomäki nousi eduskuntaan heinäkuussa 2014, kun Jyrki Katainen siirtyi komissaariksi, ja sai seuraavan kevään vaaleissa jatkoluvan 6 541 äänellään. Hän istuu suuressa valiokunnassa, valtiovarainvaliokunnassa sekä tämän alaisissa vero- sekä kunta- ja terveysjaostoissa.

Aiemmin Lepomäki on työskennellyt muun muassa Ajatuspaja Liberan tutkimusjohtajana (2013–2014), rahoitusalalla eri tehtävissä eri maissa (11 vuotta) sekä edesmenneen ex-kansanedustajan Martti Tiurin (kok.) osa-aikaisena eduskunta-avustajana (2001–2003). Sidonnaisuusilmoituksensa (vuodelta 2015) mukaan hän on sekä Libera-säätiön että Spiritus Rector Oy:n hallitusten puheenjohtaja. Oman sijoitusyhtiönsä kautta hänellä on osakkuuksia useissa suomalaisissa startup-yrityksissä.

Lapsena Lepomäki asui vanhempiensa ja isoveljensä kanssa rivitalossa radan varressa Helsingin Oulunkylässä. Kun tyttö oli yhdeksän, perhe muutti isän työn perässä Saksaan neljäksi vuodeksi. Isä on ollut toimittaja koko uransa ja äiti viestintäalalla yrittäjänä. Saksassa Lepomäki oppi uuden kielen, ihaili amerikkalaisia koripalloilijoita ja aloitti itsekin kyseisen harrastuksen sekä käsitti vapauden merkityksen.

Suomessa Lepomäki kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Saksalaisesta koulusta keväällä 2000 (saksalainen Reifeprüfung, joka rinnastetaan ylioppilastutkintoon). Keskiarvo oli 1.0 eli erinomainen. Samana vuonna hän liittyi kokoomukseen painittuaan ensin etenkin vihreyden kanssa.

– Markkinatalouden kannattaja olin ollut jo pitkään. Se kumpusi kai alitajunnasta, kun muistan äitini kertoneen minulle jo pienenä matkoista Neuvostoliittoon ja siitä, kuinka ihminen pitää omasta kodistaan parempaa huolta kuin toisen, Lepomäki kirjoittaa nettisivuillaan.

Lopulta Lepomäki valmistui ensin diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta Espoon Otaniemestä (2004) ja sitten kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta (2005). Ensimmäinen pääaine oli tietoturvallisuustekniikka ja toinen rahoituksen kansantaloustiede. Lepomäki on suorittanut myös jatko-opintoja tekniikan tohtorin tutkintoa varten.

Työt veivät nuoren naisen ulkomaille, muun muassa Lontooseen vuonna 2007. Siellä vastaan tuli myös nykyinen aviomies Jukka, entinen kollega Nordeasta. Parin ensimmäinen lapsi syntyi vuoden 2010 lopulla. Nyt Lepomäen perheeseen kuuluu tarha- ja esikouluikäiset lapset sekä 16-vuotias tytär miehen aikaisemmasta liitosta.

– Vietämme kaiken liikenevän vapaa-ajan maapaikallamme Etelä-Hämeessä. Siellä aika menee kasvimaan ja pihapiirin kunnostustöissä. Parasta mitä tiedän on laittaa ruokaa isolle porukalle, perheelle ja ystäville. Aamupäivisin käydään keleistä riippuen joko hiihto- tai metsäretkillä, Lepomäki kirjoittaa.

Lepomäki edustaa kokoomuksen talousliberaalia siipeä. Hän on itse kuitenkin sanonut (Helsingin Sanomat 8.9.2014), ettei näe itseään missään aatteellisessa laatikossa. Hän tiivistää poliittisen näkemyksensä seuraavasti: "jokainen olkoon vapaa elämään omaa elämäänsä siten kuin itse haluaa ilman, että samalla rajoittaa muiden vastaavaa oikeutta”.

Lepomäki on osallistunut useiden yhteiskunnallisten raporttien julkaisemiseen, kuten Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot (toim. Vesa Kanniainen) sekä Perustili – Toimeliaisuuteen, työllistämiseen ja säästämiseen kannustava sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

Stubbin haastaja on myös kielitaitoinen. Hän ilmoittaa pääkielikseen suomen ja saksan, ja muu valikoima kattaa englannin, ruotsin, ranskan ja latinan vaihtelevilla taidoilla.

Mikäli Lepomäki valittaisiin kokoomuksen puheenjohtajaksi, hän olisi tehtävässä ensimmäinen nainen. Kilpaan voi tulla vielä lisää osallistujia. Päätöstä odotetaan ainakin kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimolta. Puoluekokous järjestetään 10.–12. kesäkuuta Lappeenrannassa.

Lähteet: Elina Lepomäen nettisivut, eduskunnan nettisivut, Helsingin Sanomat

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut