Arvio: Kersantti Napalm - Supisuomalainen supersankari

Kersantti Napalm

Kersantti Napalm ja Kekkonen suomalaisessa kabinetissa. Vain saunassa pääsee eroon ”luteista”.

Jokke Saharinen

Vesa Vitikainen, Markus Tuppurainen & Katja Louhio

Kersantti Napalm: Menneen talven lumia

Revontuli 2016. 58 s.

Huomio, supersankarisarjakuvien ystävät! Kersantti Napalm on saapunut kioskeihin, samalle hylylle Spider-Manin kanssa.

Kersantti Napalm on sotasarjakuvistaan tuttujen käsikirjoittajien Vesa Vitikaisen (s. 1974) ja Markus Tuppuraisen (s. 1974) sekä piirtäjä Jarkko Hyppösen 1990-luvun alussa luoma supersankari.

Kersantti Napalm: Menneen talven lumia -tarina julkaistiin alunperin Tähtivaeltaja-lehdessä (4/2005) nelisivuisena lyhärinä. Nyt se ilmestyy täyspitkänä sarjakuva-albumina ja e-kirjana. Aiempia seikkailuja voi tutkailla Kersantti Napalm: Best of 1996–2005 -kokoelmasta.

Kersantti Napalm on Patriot American Forcen (PAF) superagentti, jonka tehtävänä on maailmanrauhan puolustaminen niin kommunismia, zombeja kuin mutanttejakin vastaan. 1970-luvun Kekkoslovakia onkin juuri siksi otollinen taistelutanner supersankareiden temmellettäväksi.

Kylmän sodan kovettamasta tarinasta kehkeytyykin melkoinen rypälepommi. Maailmanrauhaa kun uhkaa salaliitto, jonka tarkoituksena on kloonata Kekkosesta neuvostojohtajille mieleinen hallitsija, ja pistää oikea Urkki hengiltä.

Tarinassa vilisee Kekkosten lisäksi natsizombeja, lapinnoita ja joulupukki – ja välillä ehditään lyödä jopa lisää löylyäkin. Eipä siis ihme, että Kersantti Napalmin liekinheitinhanskat leimuavat.

Vitikaisen ja Tuppuraisen tarinassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa. Päähenkilöä olisi voinut syventää ja hahmot voisivat olla myös sympaattisempia, jolloin Kersantti Napalmin edesottamuksista saattaisivat innostua muutkin kuin Korkeajännitysten ystävät.

Katja Louhio (s. 1974) piirtää taidokkaasti. Toimintakohtauksissa on kuitenkin turhaa patsastelua. Notkeutta hahmoihin saataisiin rohkeammalla tyylittelyllä.

Vitikainen ja Louhio tekivät yhteistyötä myös Eino Leinon Helkavirsien sarjakuvasovituksessa. Lisäksi Louhio on ahkeroinut värittäjänä Steel Knights -jenkkisarjiksessa.

Toivottavasti albumin nimi ei muodostu enteeksi, sillä Kersantti Napalm on tervetullut lisä kotimaiselle sarjakuvakentälle.

Mutta minne jäivät Finnhitsit?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.