Poliisin luoteihin kuollut kuusi ihmistä 2000-luvulla

Viimeisimmästä tapauksesta on vain kuukausi aikaa. Poliisi ampui puukotuksesta epäillyn miehen Tuusulassa helmikuussa.

Eriikka Hienola, STT

Suomessa poliisin luotiin kuoleminen on melko harvinaista, mutta edellisestä tapauksesta on vain noin kuukausi aikaa. Tuolloin poliisi ampui puukotuksesta epäillyn miehen Tuusulassa.

Poliisi ampui lauantai-iltana miehen Petäjäveden ja Uuraisten rajan lähellä. Mies menehtyi paikalle, vaikka ensiaputoimet aloitettiin välittömästi. Kyseinen tapaus on Poliisihallituksen tilastojen mukaan 2000-luvulla kuudes, jossa poliisin luoti aiheuttaa ihmisen kuoleman.

Eilistä ja helmikuista kuolemaa edeltävät tapaukset sattuivat Merikarvialla vuonna 2000, Humppilassa 2009 ja Pudasjärvellä 2010, jolloin vahingonlaukaus surmasi vartijan poliisin omissa harjoituksissa. Lisäksi viime vuonna Oulun niin sanottu kirvessurmaaja kuoli poliisin ampumana.

– Reilun kymmenen vuoden tilasto kertoo, että poliisilla on Suomessa noin miljoona tehtävää vuosittain. Ampuma-asetta käytetään noin 20 kertaa vuodessa, ja näistä kerroista noin puolet on varoituslaukauksia, sanoi poliisitarkastaja Ari Alanen STT:n haastattelussa viime kuussa.

Poliisin viestintäpäällikkö Marko Luotonen taas kertoi helmikuussa Twitterissä, että vuosien 2003–2013 välillä poliisi ampui yhteensä noin 40 varoituslaukausta. Kyseisen aikahaarukan väliin mahtuvat Humppilan ja Pudasjärven tapaukset sekä 20 haavoittunutta.

Suomessa poliisi käyttää harvoin ampuma-asetta. Vuosina 2003-2013 40 varoituslaukausta, 20 haavoittunutta, 2 kuollutta.

— Viestintäpäällikkö (@MarkoLuotonen) February 16, 2016 Jos tviitti ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut