Puolustusministeri Niinistö: Kenen etua ajavat valmiuslain vastustajat?

Ministerin mukaan kertausharjoituksiin kutsuminen nopealla aikataululla ei siirrä valtaa poliitikoilta kenraaleille.

Puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa asevelvollisuuslain muutosta, joka mahdollistaa aiempaa nopeamman kertausharjoituksiin kutsumisen. Vesa Moilanen

Teppo Koskinen

Asevelvollisuuslain uudistaminen ei siirrä valtaa poliitikoilta kenraaleille, vakuuttaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Asevelvollisuuslain tekeillä olevalla muutoksella mahdollistettaisiin reserviläisten kutsuminen kertausharjoitukseen nopeasti ilman ennakkokutsun määräaikaa. Nopeasta kutsusta kieltäytyminen olisi myös nykyistä hankalampaa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Puolustusvoiman komentaja voisi uudistuksen jälkeen määrätä nopealla menettelyllä kertausharjoituksiin enintään 25 000 reserviläistä.

– Sokea Reettakin ymmärtää, ettei nykyinen asevelvollisuuslaki mahdollista puolustusvoimille riittävän joustavaa valmiuden kohottamista. Nykyisen lain mukaan käsky kertausharjoitukseen on toimitettava reserviläiselle kolme kuukautta ennen harjoitusta ja kertausharjoituksesta voidaan vapauttaa ammatin harjoittamisen, opiskelun, perhe- tai taloudellisten olojen taikka työnantajan tarpeesta johtuvasta syystä. Tämä ei mahdollista ketterää ja toimintaympäristön muutoksesta johtuvaa valmiuden kohottamista, Niinistö perustelee muutoksen tarvetta.

Niinistön mukaan joustava valmiuden kohottaminen nopealla kertausharjoituskäskyllä olisi "eittämättä ja toivottavasti" erittäin harvinaista, mutta mekanismin olemassaolo on kuitenkin nykyoloissa välttämätöntä. Reserviä on voitava käyttää jo ennen poikkeusolojen voimaan saattamista, Niinistö kirjoittaa.

– Muussa tapauksessa kriisi pyyhkäisee maamme yli, ennen kuin ehdimme sitä huomata.

Niinistö harmittelee, että lainvalmistelua on vastustettu.

– Vastustajat nostavat kepinnokkaan toimivallan kuvitteellisen siirron poliitikoilta kenraaleille. Tästä ei ole kyse. Puolustusvoimista annetun lain mukaan sotilaallinen puolustus kuuluu puolustusvoimien vastuulle ja sotilailla pitää olla työkalut tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Olkoon päätöksentekomalli millainen tahansa, sotilaat ja kenraalit etunenässä noudattavat valtionjohdon tahtoa.

– Isänmaan etu edellyttää asevelvollisuuslain pikaista uudistamista ja hallituksen esitys tästä valmistuu viikolla 14. Lausuntokierroksella annettu palaute otetaan luonnollisesti arvioinnissa huomioon, mutta samaan hengenvetoon voi hyvin kysyä, kenen etua tämän lain uudistamista vastustavat ajavat, Niinistö kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.