Tutkimus: Pitkät ja hoikat pärjäävät elämässä paremmin kuin lyhyet ja paksut

Tulokset kertovat, että pituus vaikuttaa varsinkin miesten ja paino naisten elämään.

Pituus ja paino liittyvät voimakkaasti taloudelliseen ja sosiaaliseen menestykseen. Jaana Kautto

Outi Laatikainen

Pitkät ja hoikat pärjäävät muita paremmin monilla elämän alueilla, kertoo uusi brittitutkimus. He ovat lyhyisiin ja lihaviin verrattuna korkeammin koulutettuja, paremmissa töissä ja parempituloisia. Asiasta uutisoi Suomessa Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 120 000 aikuisen geenitietoja. Tutkijat kartoittivat osallistujien pituuskasvuun ja lihomiseen vaikuttavat geenivariantit. Niiden avulla he erottivat paremmin varsinaisen painon ja pituuden vaikutukset elinolojen ja -tapojen vaikutuksista. Geenitiedot saatiin brittien biopankista.

Tulokset kertovat, että pituus vaikuttaa varsinkin miesten ja paino naisten elämään. Geneettisesti lyhyet miehet olivat vähemmän koulutettuja, tienasivat vähemmän ja olivat vähemmän arvostetuissa töissä kuin pitemmät. Geneettisesti lihavat naiset olivat puolestaan pienituloisempia ja sosiaalisesti huonommassa asemassa kuin hoikat.

Uutispalvelu Duodecim kirjoittaa, että brittien tulokset vahvistavat aiempia samansuuntaisia tuloksia huomattavasti ja osoittavat pituuden ja painon liittyvän voimakkaasti taloudelliseen ja sosiaaliseen menestykseen. Sosiaaliset ja taloudelliset erot ovat merkittäviä, sillä ne näkyvät eliniän ennusteissa. Uutispalvelu Duodecimin mukaan Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.