Opiskelijat kimmastuivat: "Lukukausimaksut eivät kuulu toiselle asteelle"

Hallitus selvittää lukukausimaksuja vieraskielisessä lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa.

Opiskelijajärjestöt haluavat pitää lukio- ja ammattikoulutuksen maksuttomana. Marko Kauko

Outi Laatikainen

Toisen asteen opiskelijajärjestöt vastustavat lukukausimaksujen käyttöönottoa toisella asteella.

Hallituksen toimenpideohjelmassa kuntien kustannusten karsimiseksi mainitaan, että "selvitetään vieraskielisen koulutuksen lukukausimaksuja lukiokoulutuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa". Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) esitteli ohjelman helmikuun puolivälissä, ja äläkkä kirjauksesta nousi jälkijunassa. Hallituksen aikomuksesta on kuitenkin supistu aiemminkin.

– Koulutusviennin kehittäminen ei edellytä lukukausimaksujen perimistä yksittäisiltä opiskelijoilta Suomessa järjestettävästä koulutuksesta. Koulutusvientiä kannattaa rakentaa esimerkiksi opettajien osaamisen, opiskeluympäristön tai koulutuksen laadun kehittämisen ympärille, opiskelijajärjestöt sanovat tiedotteessaan.

Tiedotteen takana ovat Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry sekä Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf.

– Ammatillista osaamista tulee jatkossa voida myydä ulkomaille, mutta lainsäädännön uudistamisen tulee keskittyä viennin edistämiseen, ei lukukausimaksujen perimisen mahdollistamiseen kaikilta. Toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden periaatteesta ei kannata luopua.

Järjestöt pitävät toimenpideohjelman kirjausta jopa hätkähdyttävänä.

– Erityisen hätkähdyttävän kirjauksesta tekee se, että käytännössä tämä voisi tarkoittaa lukukausimaksuja myös suomalaisille kansainvälisissä toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Hallituspuolueista on jo ehditty rauhoittelemaan keskustelua toteamalla, että kirjaus koskee EU- ja ETA-maiden ulkopuolisia kansalaisia. Tämäkään ei ole ongelmatonta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti tänään tiistaina koulutusviennin tiekartan. Julkaisussa todetaan, että toisella asteella selvitetään vielä tänä keväänä mahdollisuudet avata tutkintoon johtavaa koulutusta paremmin vastaamaan ulkomaista kysyntää ja se, mitä keinoja se vaatisi.

Eduskunta hyväksyi lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille korkeakouluopiskelijoille joulukuun puolivälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.