Erimielisyys sijainnista: Fimea Helsinkiin?

Hanna Mäntylä ehdottaa Fimean päätoimipaikan siirtoa Helsinkiin.

Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä esittää Fimean siirtoa Kuopiosta Helsinkiin. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mikko Isotalo, Viivi Salminen / STT

Keskustan ja perussuomalaisten välillä näyttää olevan perustavanlaatuinen erimielisyys Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamisesta. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) linjasi tiistaina, että Fimean päätoimipaikka siirtyy Kuopiosta Helsinkiin. Mäntylä kertoi hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmässä myös, että Kuopion toimipisteessä keskitytään tulevaisuudessa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen.

Keskustan eduskuntaryhmä ilmoitti heti perään, että se ei hyväksy päätoimipaikan siirtämistä eikä alueellistamisen keskeyttämistä.

Mäntylä perusteli päätoimipaikan siirtoa sillä, että Fimean tulevaisuus ja ydintehtävä on olla osa kansainvälistä kilpailua.

– Jos haluamme turvata Fimean rahoituksen ja tulevaisuuden, (päätoimipaikalla) pitää olla hyvä saavutettavuus, Mäntylä sanoo.

Fimean rahoituksesta 80 prosenttia tulee kansainvälisistä lähteistä, eikä rahoitusta ole Mäntylän mukaan varaa menettää.

– Suurissa neuvotteluissa Fimean johto on avainasemassa, Mäntylä arvioi.

Mäntylän mukaan hänen esittämällään ratkaisulla vältetään myös henkilöstön irtisanomiset ja turvataan Kuopion toimipisteen toiminta.

– Käytännössä päätoiminnot ovat Helsingissä. En ole valmis lähtemään irtisanomisten tielle, jota siirto Kuopioon vaatisi.

Mäntylän ratkaisua tukee myös asiaa selvittäneen työryhmän ehdotus, joka ehdotti päätoimipaikaksi Helsinkiä. Ehdotusta perusteltiin helmikuussa muun muassa Fimean kilpailukyvyn edistämisellä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan ei ole mitään hyviä perusteluita, miksi alueellistamispäätös pitäisi peruuttaa.

Vanhasen mukaan alueellistamispäätös tehtiin alun perin hyvillä perusteilla ja Kuopiolla on hyvät edellytykset isännöidä Fimeaa.

– Kuopiossa on alan yliopisto. Kuopiossa on jo merkittävästi Fimean toimintoja, ja se on saavutettavissa hyvin, Vanhanen sanoo.

Fimean sijainnista on riidelty vuosia. Alun perin vuonna 2009 tehtiin päätös, että Fimean siirto Kuopioon olisi valmis jo vuoden 2014 lopussa. Alueellistamisen aikataulusta on joustettu muun muassa muuttohaluttomien työntekijöiden takia. Viimeisin tavoite oli, että Fimea olisi vuonna 2018 monipaikkainen virasto, jonka selvästi suurin toimipiste olisi Kuopiossa.

– Alueellistamista on tehty pitkäjänteisesti. Loppuvaiheessa suunnitelmia ei pidä muuttaa, Vanhanen sanoo.

Vanhanen kertoo, että ministerille on jo ilmoitettu, että keskusta ei hyväksy linjausta.

– Odotamme, että ministeri ottaa huomioon sen, että kynnys tämänkaltaisen päätöksen muuttamiseen kesken matkan pitäisi olla hyvin korkealla.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä asiaa ei ole vielä käsitelty. Hän arvelee, että asiaan paneudutaan torstaina.

– Mielestäni järkevintä on, että toiminta keskittyy näihin kahteen päätoimipisteeseen (Kuopioon ja Helsinkiin). Pitää löytää järkevä työnjako näiden kahden päätoimipisteen kesken, Satonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.